Folytatódik a kínai járatok törlése a budapesti repülőtéren: az Air China márciusban csak hetente egyszer repül Peking és Budapest között, a csengtui és hsziani járatok a nyári időszakra eltűntek a foglalási rendszerekből, emellett baljós előjelek vannak a Hainan Airlines csungkingi járata körül.

A korábban közölthöz képest is tovább ritkítja magyarországi járatait az Air China márciusban.

A kínai nemzeti légitársaság március 4. és 29. között csak hetente egyszer, pénteki napokon közlekedik a Peking-Minszk-Budapest-Peking útvonalon.

A nyári menetrend kezdetétől, március 29-től a foglalási rendszerek jelenlegi adatai alapján visszaáll a heti négy járatra (hétfő, szerda, péntek és vasárnap).

Hová tűnt Hszian és Csengtu?

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
(Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A Shanghai Airlines (amely a China Eastern leányvállalata) Sanghaj és Budapest között közlekedő közvetlen járatai április 1-től visszatérnek a rendes menetrendhez, azaz hetente három alkalommal (szerda, péntek és vasárnap) közlekednek majd, a foglalási rendszerekben jelenleg elérhető adatok szerint.

De a légitársaság tavaly december végén elindított Sanghaj-Hszian-Budapest és Sanghaj-Csengtu-Budapest járatai teljesen eltűntek az internetes járatkeresőkből, bár a korábbi közlés szerint csak március végéig, a nyári menetrend kezdetéig szünetelnének.

Baljós előjelek a Hainan háza táján

A Hainan Airlines Csungking és Budapest közti járataira a foglalási rendszerek adatai szerint május végéig nem lehet repülőjegyet vásárolni, holott a légitársaság a korábbi bejelentés szerint csak február 7. és március 27. között függesztette volna fel a járatokat.

Május 22-től ugyan elérhető a heti kétszer közlekedő járat (hétfő és péntek) a foglalási rendszerekben, azonban a légitársaság rendkívül magas árakon (úgynevezett full fare tarifával) kínálja a jegyeket.

(Fotó: AIRportal.hu)

Jelenleg egy útra több mint hatszázezer, oda-vissza pedig több mint nyolcszázezer forintos áron lehet repülőjegyet váltani turista osztályra egészen a nyári menetrend végéig, október 23-ig.

A Hainan Airlines az elmúlt napokban több más hosszútávú útvonalán is megemelte az árakat, ez a lépés – a korábbi, hasonló tapasztalatok alapján – a járatok törlését, megszüntetését vetítheti előre a pénzügyi gondokkal küzdő légitársaságnál.

Amint néhány napja megírtuk, a nemzetközi sajtóban megjelent információk alapján a koronavírus okozta közlekedési korlátozások annyira meggyengítették a Hainan Airlines amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő tulajdonosát, a HNA-csoportot, hogy csődközeli helyzetben van, és a hírek szerint a kínai kormányzat államosítaná a légicéget.

A keleti Hawaii-ként emlegetett szigetre őszig biztosan nem utaznak a magyarok

A Robinson Tours eredetileg februártól tervezett Budapest-Szanja (Hainan-sziget) járatának elindítását szeptember 27-re halasztották az utazási iroda honlapján elérhető információk alapján.

A tervek szerint hetente egyszer, vasárnaponként közlekedő járatot a kazah Sunday Airlines Boeing 757-200-as repülőgépei teljesítik majd egy közbenső, a kazahsztáni Taraz repülőterén végrehajtott technikai leszállással.

Olaszországban is terjed a járvány

További gondokat okozhat a légiközlekedésben immár Európán belül is, hogy a megbetegedés elkezdett terjedni Észak-Olaszországban. A hétvégén az olasz hatóságok több települést is vesztegzár alá helyeztek az ország északi részén, Lombardia és Veneto tartományokban az MTI közlése szerint.

A mai hatósági döntésnek megfelelően a Budapest Airport megkezdte az észak-olaszországi tartományokból érkező utasok testhőmérséklet mérését a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A témáról bővebben külön hírünk itt olvasható:

Ellenőrzik az Észak-Olaszországból érkező utasok testhőmérsékletét Ferihegyen