A mai hatósági döntésnek megfelelően a Budapest Airport megkezdte az észak-olaszországi tartományokból érkező utasok testhőmérséklet mérését a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, miután a megbetegedés elkezdett terjedni Észak-Olaszországban.

Megkezdték az észak-olaszországi tartományokból érkező utasok testhőmérséklet mérését a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte lapunkkal a Budapest Airport. Az intézkedést azt követően rendelték el, hogy a hétvégén az olasz hatóságok több települést is vesztegzár alá helyeztek az ország északi részén, Lombardia és Veneto tartományokban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vasárnapi MTI-nek küldött közlésében azt javasolta az észak-olaszországi utazást tervezőknek, hogy a látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek.

Ennek egyik oka az egészségügyi kockázat, a másik pedig az, hogy ha az olasz hatóságok indokoltnak látják a karantén bővítését, akkor aki az adott településen van, az a karantén területét nem hagyhatja el annak feloldásáig – írta az MTI a tárca tájékoztatása alapján.

Ugyanakkor ez a közlés még nem jelenti azt, hogy a Külügyminisztérium Olaszországot vagy az ország északi részét az utazásra nem javasolt vagy fokozott biztonsági kockázatú országok és térségek közé sorolta volna. Az utazásszervezők és légitársaságok így nem kötelesek az ide irányuló utazások és repülőjegyek visszatérítésére vagy átfoglalására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs soron kívüli tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól.

Egyelőre nem találtak lázas utast Ferihegyen

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Budapest Airport közleményében arról írt, hogy az első két érintett járat a mai napon a Ryanair 15:30-kor Trevisóból, valamint 16:05-kor Bergamóból érkező járata volt, az utasok egyikénél sem mértek magasabb testhőmérsékletet.

Annak érdekében, hogy a különböző ellenőrzési módszerek akár együttes alkalmazásával biztosíthatók legyenek a legpontosabb adatok és a legbiztonságosabb eredmények, a Budapest Airport az elmúlt héten beszerzett egy hőkamerát, valamint egy további kamerát napokon belül bérbe vesz.

A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának (BFKH NFO) repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

A mai hatósági intézkedés elrendelését követően a Budapest Airport két órán belül biztosította az ellenőrzéshez szükséges erőforrásokat, hogy már az első érintett járat esetében is maradéktalanul eleget tudjon tenni a hatósági előírásoknak.

Az Észak-Olaszországból érkező utasok szűrését is a kínai járatokhoz hasonló módon a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság irányítása mellett a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltató partnere végzi.

A hatóságok döntése értelmében a repülőtéren január 31. óta végeznek egészségügyi vizsgálatot valamennyi Kínából közvetlen járattal érkező utason. Az intézkedések elrendelése óta 1388 utas és 180 fő személyzet esett át hőmérős szűrésen.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az utasok egészségügyi állapotának ellenőrzése, több országban már alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan testhőmérséklet-mérés módszerével történik. A határértéket meghaladó testhőmérséklet esetén az egészségügyi szakszemélyzet további vizsgálatokat végez, és dönt a fertőzés gyanúját illetően. Gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe szállítják az érintett utast, a repülőtér Kényszerhelyzeti Készültség szolgálata pedig fertőtlenítik a légijárművet és helyiségeket.

A Budapest Airport a repülőtér teljes területén szórólapokkal, valamint információs táblák segítségével tájékoztatja az utasokat a legfontosabb higiéniás szabályokról, továbbá arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat.

Budapest Airport ezen felül százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat és támogatni tudja a hatóságok munkáját. A repülőtér üzemeltetőnek jelentős készlet áll rendelkezésére a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők stb.) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is.

Az érintett észak-olaszországi régiókból a következő napokban az alábbi járatok várhatók:

Dátum, tervezett érkezés Légitársaság Város Járatszám
2020. február 24. 0:10 Wizz Air Milánó W6 2336
2020. február 24. 10:10 Wizz Air Milánó W6 2334
2020. február 24. 12:20 Ryanair Milánó FR 8412
2020. február 24. 15:55 Ryanair Treviso FR 8004
2020. február 24. 21:00 Ryanair Bergamo FR 2107
2020. február 24. 23:55 Wizz Air Milánó W6 2336
2020. február 25. 10:10 Wizz Air Milánó W6 2334
2020. február 25. 17:05 Ryanair Bergamo FR 8412
2020. február 26. 12:20 Ryanair Bergamo FR 8412
2020. február 26. 15:30 Ryanair Treviso FR 5046
2020. február 26. 16:35 Wizz Air Milánó W6 2334
2020. február 27. 0:25 Wizz Air Milánó W6 2336

Kapcsolódó cikk:

Elviheti Budapest új kínai járatainak egy részét a koronavírus