Leginkább a németországi dolgozókat érinti majd az, hogy több mint 20 ezer állást megszüntet a Lufthansa-csoport, a cég már megkezdte a tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a megoldási lehetőségekről.

A világszerte mintegy 138 ezer embert foglalkoztató Lufthansa-csoport a Flightglobal szerint közölte: 22 ezer teljes munkaidős állást akar megszüntetni. A Reuters szerint ez 26 ezer dolgozót érint a szakszervezetek számítása alapján, és nagyrészt a németországiakat érintené.

A héten már meg is kezdődtek a tárgyalások az érdekképviseletekkel, legkésőbb június 22-ig szeretne a cég megállapodni velük.

A kirúgások mellett a cég egyéb módon is próbálja csökkenteni bérköltségét, például részmunkaidős foglalkoztatást ajánl fel az érintetteknek.

Fotó: Lufthansa

„Jelentős bérköltség-csökkentés nélkül a csoport sokkal rosszabbul járna, és elszalasztjuk a lehetőséget arra, hogy a válság után jobb helyzetben kezdjük el a Lufthansa Group újraépítését” – mondta Michael Niggemann, a vállalat munkavállalókért felelős igazgatója.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Carsten Spohr vezérigazgató egy korábbi nyilatkozatában rugalmasságot kért a szakszervezetektől a munkaügyi kérdésekben.

A leépítésekre azért is lehet szükség, mert mint ismert, a cégcsoport még néhány év múlva is százzal kevesebb repülőgépet tervez üzemeltetni, a járvány okozta forgalomcsökkenés hosszú távú hatásai miatt.

A Lufthansa pénzügyi beszámolója szerint a csoport 2019-ben 9,1 milliárd eurót költött bérekre, ez volt a legnagyobb költségtétele.

Az elbocsátásokról, illetve a munkaügyi átalakításokról a vállalat még a június 25-i rendkívüli közgyűlés előtt szeretne döntést hozni, ezen az ülésen szavaznak majd a német állam 9 milliárd eurós pénzügyi mentőövéről is.

Forrás: Lufthansa

Mint arról korábban beszámoltunk, a Lufthansa vezére korábban már kilátásba helyezte a jelentős létszámleépítést, igaz, a közel 140 ezer dolgozót foglalkoztató csoportnál akkor még nagyjából csupán 10 ezer munkavállaló elbocsátásáról volt szó. A pilóták felajánlották fizetésük jelentős csökkentését is.