Júniusi statisztikák szerint csak az IAG tudta növelni utasszámát a nagy hálózatos légitársaságok között, az Air France-KLM és a Lufthansa kevesebb utast szállított. Az első félév adatai is hasonló eredményeket mutatnak.

Lufthansa

 | © AIRportal.hu

A legnagyobb csoportnak számító Lufthansa az Eurowings nélkül 8,4 millió utast szállított júniusban, ami 1,1 százalékos csökkenésnek felel meg, a járatok töltöttsége 2,6 százalékponttal 80,6 százalékra mérséklődött. A csoporton belül a Lufthansánál 2,2 százalékkal csökkent, a Swissnél 1,7, az Austriannél 1,1 százalékkal nőtt az utasforgalom.

Az év eddigi részében csoportszinten (szintén az Eurowings nélkül) 43 millió utast számláltak, fél százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában, miközben 2,3 százalékkal több járat indult. Részben emiatt is a töltöttségi mutató 2,1 százalékpontot romlott és 76,4 százalék volt június végével. A Lufthansával 1,1 százalékkal kevesebben repültek, a Swissnél nem változott a forgalom, az Austrian viszont 2,2 százalékos pluszban volt az első hat hónapban.

Air France-KLM

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
 | © AIRportal.hu

A júniusi adatokat a francia-holland cégnél az Air France pilótáinak sztrájkja is erősen befolyásolta, emiatt a cégcsoport 6,9 milliós utasforgalma 1,9 százalékkal elmaradt a tavaly júniusitól, ráadásul a kihasználtság is csökkent 1,4 százalékponttal, de a 85,2 százalékos load factor még így is a legmagasabb a nagy hálózatosok között. Az Air France-nál 5,6 százalékos csökkenés mutatkozik, míg a KLM 4,7 százalékkal javította utasforgalmi adatát júniusban.

Az év eddigi részében is hasonlóak a trendek a csoporton belül. A teljes utaslétszám 38,6 millió volt, 2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, a járatok kihasználtsága 84,6 százalék volt, 0,8 százalékkal jobb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A francia cégnél 0,8 százalékos csökkenést, míg a hollandnál 7,1 százalékos emelkedést mutattak ki az utasforgalomban a január-júniusi időszakban.

A cég a Transavia utasait nem számította be.

International Airlines Group

 | © AIRportal.hu

Az IAG kimutatásai szerint a nyár első hónapjában 9,4 millió utast fuvarozott a többi közt az British Airwayst, az Iberiát, és az Aer Lingust is birtokló csoport, a járatok kihasználtsága 0,1 százalékponttal 84 százalékra javult. A British 1,1, az Iberia 2,4, az Aer Lingus 5,9 százalékkal szállított több utast, mint egy évvel korábban.

A január-júniusi időszakot vizsgálva az IAG adataiból az derül ki, hogy utasaik száma 7,9 százalékkal 46,6 millióra emelkedett, a járatok töltöttsége 0,8 százalékponttal kerek 80 százalékra módosult. A British Airways 2,4, az Iberia 6,6, az Aer Lingus pedig 9,3 százalékkal növelte értékesített utaskilométerben mért teljesítményét.

Az IAG statisztikája azonban némileg pontatlan, mivel az utasszámhoz hozzászámolják a Vueling adatait is, bontásban viszont csak értékesített utaskilométert adnak meg a diszkont cég forgalmánál.