A United áprilisi, nagy port kavart utasleszállítós esete után a légitársaságnál töredékére csökkent azon utasok száma, akiket nem önkéntes alapon szállítanak le túlfoglalás miatt.

A New York Times-nak nyilatkozó Megan McCarthy azt mondta, míg áprilisban 957 embert tettek ki a gépekből, addig ez a szám májusra 61-re, júniusra pedig 46-ra csökkent. Ennek hátterében az áll a szóvivő szerint, hogy az elhíresült eset után áttekintették a szabályozást és új passzusokat is hoztak az utasok védelme érdekében.

A napilap kiderítette a többi légitársaság átlagát is, a 12 légitársaságtól szerzett átlagolt adatok azt mutatják, hogy 2017 második negyedévében 10 ezer utasból 0,44-et szállítottak le, ilyen alacsony az elmúlt 20 évben, amióta erről vezetnek statisztikákat, soha nem volt. Összehasonlításképp, az előző év azonos időszakában a mutató 0,66 volt, és még 2017 első negyedévében is 0,50-et mutatott a számláló.

Így a New York Times értelmezése szerint bár 2012 óta csökkenő tendenciáról van szó, a United vérlázító esete is kellett ahhoz, hogy nagyobb mértékű csökkenésbe kapcsoljon a mutató.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légiutasok fogyasztási szokásairól szóló jelentésekből az is kiderül, hogy a Southwest Airlines a második negyedévben átlagosan 0,64 utast távolított el a fedélzetről túlfoglalás miatt, egy évvel korábban pedig 1,06-ot. Ezt Melissa Ford, a légitársaság szóvivője azzal magyarázta a New York Times-nak, hogy új foglalási rendszert vezettek be még a United esete előtt, amely megállította a járatok túlfoglalását.

A legjobb adatokkal a diszkont jetBlue rendelkezik, 10 ezer utasból 0,04-et szállítottak le a második negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 0,91-gyel. Tagadta ugyanakkor, hogy ebben az eljárásrend változása állna, szerinte légitársasága hosszú ideje nagyon is ügyfélbarát módon jár el.

A United járatáról még április 10-én rángattak ki erőszakkal az üléséből, majd eszméletlen állapotban a kezénél fogva húztak le a repülőgépről egy idős férfi utast Chicagoban. A férfi már a Louisville-be tartó repülőgépen ült, amikor felszólították, hogy hagyja el az ülését és a repülőgépet. A férfi ezt megtagadta, de a repülőtéri biztonságiak brutális erőszakkal kirángatták a székéből, miközben a férfi beüthette a fejét. A férfit egy videó tanúsága szerint magatehetetlen állapotban húzták végig a repülőgép folyosóján.

Az eset nagy felháborodást keltett, amelyet követően a United nyilvánosan bocsánatot kért és módosította túlfoglalási szabályait is.