Három évre elosztva mintegy 1,2 milliárd forint összegben, történetének legnagyobb és legtöbb szolgáltatást nyújtó lakossági zajvédelmi programját indítja el szeptemberben a Budapest Airport.

A több mint tíz éve futó és 2022 őszétől kibővülő program célja, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők zajterhelése csökkenjen az ingatlanok nyílászáróinak utólagos szigetelésével vagy cseréjével.

A Budapest Airport a korábban érintett 1500 ingatlanon túl számos további ingatlantulajdonos számára ajánlja fel a programban való részvétel lehetőségét, több ütemben megvalósítva – írta közleményében a cég.

A Budapest Airport vezérigazgatója, valamint a 17., a 18., a 10. kerület, illetve Vecsés és Üllő polgármesterei – mint a repülőtér szomszédságában lévő kerületek és települések vezetői – sajtótájékoztatón jelentették be az ősztől kibővített formában elérhető zajvédelmi program részleteit.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében még 2016 februárjában jelölte ki a légiközlekedési hatóság a zajgátló védőövezetet, aminek a határait a hazai jogszabályok szerint állapították meg – tekintettel a következő tíz évben várható légiforgalom alakulására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A Budapest Airport azonban ennél már korábban, 2008-ban önkéntes alapon megkezdte a repülőtér környéki lakóingatlanokban a lakossági ablakszigetelési programot, ami elsősorban a főváros 17. és 18. kerületének egy részét, illetve Üllő és Vecsés bizonyos körzeteit érintette. 2008 és 2020 között mintegy 1500 ingatlantulajdonos számára ajánlották fel a lakossági ablakszigetelési programban történő részvételt, amelyet többszöri felhívást követően az érintett lakók összesen 30%-a igénybe is vett.

A vállalat még 2019-ben önként döntött arról, hogy a vállalat a már évek óta futó zajvédelmi programját nagyságrendekkel kibővíti, mind a bevonásra kerülő területeket, mind pedig az erre szánt forrást többszörösével megnövelve, az elérhető szolgáltatásokat pedig kibővítve. A koronavírus-járvány miatt azonban a program indulását el kellett halasztani, tekintettel arra, hogy a munkálatok személyes kontaktussal jártak volna.

A Budapest Airport 2022 elején konzultációt kezdeményezett az érintett kerületek és települések polgármestereivel, aztán 2022 júniusára, többszöri egyeztetést követően az 1,2 milliárd forintos keretösszegű programot véglegesítették, és a következő 3 évben meg is valósul.

A programra 2022. szeptemberétől lehet jelentkezni több fázisban, és pótlólagos ablakszigetelés, ablakcsere, redőnytok szigetelése és szellőztető berendezés beszerelése vehető igénybe.

Az első fázisban azokon a területeken lesznek elérhetők a kibővített zajvédelmi lehetőségek, ahol már korábban is meghirdették a programot, biztosítva ezzel azt, hogy a kibővített szolgáltatások lehetőségével az itt található ingatlanok tulajdonosai is élhessenek.

Ezt követően több lépésben halad tovább a program, az érintett településeken és kerületekben egyszerre bővítve lépésről lépésre az érintett területeket. További újdonság, hogy most először részt vehet a programban néhány kőbányai ingatlantulajdonos is, a 10. kerület korábban nem szerepelt a területek között.

Az összesen 4000 érintett lakóingatlan tulajdonosait a Budapest Airport postai úton tájékoztatja majd a program egyes fázisairól, részleteiről és a jelentkezés menetéről. A programban minden ingatlantulajdonos részt vehet, akinek a kijelölt területen ingatlanja van, és a feltételeknek megfelel. A programra történő jelentkezés menete a korábbinál még gyorsabb és egyszerűbb lesz, az érintett lakóházak tulajdonosai külön erre a célra létrehozott weboldalon is leadhatják majd igénylésüket.

A repülőtér-üzemeltető a légitársaságok éjfél és hajnali öt óra között Budapest felett végrehajtott fel- és leszállásai után fizetendő mélyalvási díjból befolyt összeget is a zajvédelmi programra fordítja. Továbbá egy évvel ezelőtt a vállalat megkezdte a zajvédelmi zónában található több iskola és óvoda ablakszigetelését vagy ablakcseréjét is, az érintett önkormányzatokkal közösen kiválasztva az intézményeket.