A 2019-es rekordnyereség után tavaly a történetének legrosszabb évét zárta a Lufthansa repülőgép-karbantartó érdekeltsége, a Lufthansa Technik AG.

A bevétel 2,8 milliárd euróval, 43 százalékkal 3,7 milliárd euróra csökkent, a működési eredmény pedig a 2019-es 472 millió eurós profit után 508 millió euróval negatívba fordult.

A polgári utasszállító repülőgépek karbantartásával és felújításával foglalkozó vállalat üzlete elsősorban Európában esett vissza. A koronavírus-járvánnyal terhelt 2020 a cég elmúlt tizenkét évben elért növekedését semmisítette meg, és a 2008-as szintre vetette vissza a forgalmát – mondta Johannes Bußmann vezérigazgató az éves eredmény bemutatásakor.

A kilátásokat illetően pedig óvatosan optimista hangot ütött meg, mivel “a válság miatt a légitársaságok többsége gépeket selejtezett le, vagy helyezett tartós leparkolásba, ami csökkentette a karbantartási igényeket”. Véleménye szerint
a Lufthansa Technik munkateljesítménye 2023 végére vagy 2024 elejére érheti el ismét a 2019-es szintet.

Forrás: Lufthansa Technik AG

A Lufthansa Technik karbantartó üzemeinek kapacitás-kihasználtsága sok esetben kevesebb mint a felére csökkent tavaly, ami a dolgozói létszámon is éreztette a hatását. Az alkalmazottak száma tavaly több mint 3 ezerrel, 12,5 százalékkal csökkent, beleértve az 1900 kölcsönzött munkaerőt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A törzslétszám 22,7 ezer volt az év végén, és 5 százalékkal csökkent az elmúlt évben.

A Lufthansa Technik a tavaly szerzett 16 új ügyféllel együtt 830 légitársaságot lát el világszerte karbantartási szolgáltatásokkal. Az idei és az elkövetkező évre 2,3 milliárd euró értékben kapott új megbízásokat.