Toulouse-ba ért az a közúti konvoj, amely az utolsó legyártandó Airbus A380-as törzsét szállította a végösszeszerelő sorra. Tizenhat évig közlekedtek a túlméretes szállítmányt magukkal cipelő kamionok.

A három járműből álló konvoj Saint-Nazaire-ből induló útvonala keresztezte Levignac települést, amelynek szűk utcáin keresztül fuvarozták hosszú éveken át Toulouse-ba a különböző elemeket. Itt búcsúztak el szerda éjjel a különleges szállítmánytól.

“Felélesztette a régiót, minden környékbeli települést, és munkát adott az embereknek” – összegezte élményeit a Reutersnek Christiane Inard, akinek nappalija előtt szállították el 2004-óta az összes A380-as nagyobb alkatrészeit.

“Gyomorszorító érzés látni, hogy vége van, a fiatalok és a dolgozók számára is nehéz ez” – mondta.

Fotó: Airbus Industries

Az utolsó legyártandó példány törzselemeinek védőburkolatára a “Goodbye Sain-Nazaire” feliratot írták az A380-as jelzés és az Airbus logója alá. A szárnyait és egyéb nagyobb alkatrészeit, mint megírtuk, még februárban szállították ugyanezen az útvonalon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Phillippe Mhun, az A380-as program vezetője azt mondta, a típus összefogta mind a négy, gyártásban résztvevő nemzetet, és sokban hozzájárult az Airbus fejlődéséhez, nélküle az vállalat nem lett volna az, amivé mára fejlődött.

Az A380-as program leállításáról tavaly februárban döntött a cég, miután legnagyobb üzemeltetője, az Emirates is lemondott néhány darabot, A350-esekre és A330neókra konvertálva a megrendelés egy részét. Ez az utolsó példány is a dubaji légitársasághoz kerül majd jövőre.

Már a járvány előtt is kétségek merültek fel, hogy a típus méreténél fogva mennyire lesz eladható a használt gépek piacán, de a pandémia még sötétebbre festette a jövőt. Néhány kínai és emírségekbeli példányt leszámítva mindenki hosszabb időre letárolta a típust, az Air France végleg ki is vonta az összeset, de a Lufthansa is szabadulna tőlük.

Az Emirates-en kívül a japán All Nippon Airlines kap még egyet az utolsók közül, a teknősbékás festésű harmadik A380-asának hajtóműpróbáit épp a napokban tartották Toulouse-ban.