Tovább javította pénzügyi helyzetét a Scandinavian Airlines, a viszonylag alacsony forgalombővülés mellett is csaknem 40 százalékkal több pénzt termelt a társaság 2018-ban, mint egy évvel korábban.

A légitársaság lapunkhoz eljuttatott eredménykimutatása szerint az utasforgalom alig haladta meg az előző évit: 0,3 százalékkal 30 millió 32 ezerre emelkedett. Bár az európai forgalom erősödött, az interkontinentális járatokon kevesebben utaztak. A repülőgépek átlagos kihasználtsága 1,1 százalékkal 75,7 százalékra csökkent, és továbbra is alacsonyabb szinten van, mint a versenytársaknál.

A bevételek azonban a forgalomnál nagyobb mértékben, 4,8 százalékkal növekedtek 2017-hez viszonyítva, ez pedig elég volt ahhoz, hogy az emelkedő bér- és egyéb költségeket ellensúlyozza. A kerozinköltség 1,1 milliárd koronára növekedett, a járatok üzemelést befolyásoló késések és egyéb események 480 millió korona kiesést jelentettek.

Az üzemi eredmény 15 százalékkal 2,5 milliárd koronára javult, a kedvezőbb adózás miatt az adózott eredmény 1,5 milliárd koronát tett ki, csaknem 37 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Torbjorn Wist, a társaság pénzügyi vezetője összegzőjében azt hangsúlyozta, hogy sikerült a célokat elérni, és a részvényesek számára nagyobb értéket előállítani, ugyanakkor folytatni kell a hatékonyságnövelő intézkedéseket, illetve a flotta fiatalítását.

Ennek részeként a SAS 14 darab A320neót és egy A330-ast vesz át az Airbustól, az első A350-esek érkezése 2020-ban várható, akkor 4 ilyen repülőgép kerül majd a légitársasághoz.