Lassú növekedésnek indult ugyan a légi áruszállítás iránti kereslet, ám a kevesebb utasszállító járat miatt májusban is hatalmas kapacitás hiányzott a piacról, a tavalyi évhez viszonyítva a világ minden táján jelentős a visszaesés.

Illusztráció. (Forrás: Emirates)

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint májusban már csak 20 százalékkal volt elmaradva a légi áruszállítás iránti kereslet a tavalyi adatokhoz képest, ami javulást jelent az áprilisi 25 százalékhoz képest.

A kínált kapacitás azonban továbbra is alatta marad az igényeknek, főként mivel hiányzik a piacról az utasszállító járatok rakterének (belly cargo) kapacitása.

Ez a tavalyi évhez képest 66 százalékkal kevesebb, amit az sem tudott ellensúlyozni, hogy közel negyedével több áruszállító járatot indítottak a légitársaságok.

Az összkapacitás így világszinten végül harmada lett a tavaly májusinak, ez ugyanakkor majdnem 10 százalékkal magasabb már, mint az áprilisi érték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A helyzet továbbra is Európában és a latin-amerikai térségben a legrosszabb. Itt a kereslet harmadával, a kapacitás pedig csaknem felével esett vissza 2019-hez képest. A Közel-Kelet, illetve az ázsiai régió valamivel jobb helyzetben van, ahol a kereslet és a kínálat is hasonló mértékben, körülbelül a negyedével csökkent.

A legkisebb visszaesés Észak-Amerikában és Afrikában volt tapasztalható. Bár a felkínált férőhely itt is 30-40 százalékkal kevesebb, mint tavaly, az igények mindössze egy számjegyű csökkentést mutatnak.

A IATA közzétette az utasforgalmi adatokat is, amelyek kicsit javultak, de az utazási kedv továbbra is alig 10 százaléka volt májusban a 2019-es értéknek. Egyedül Ázsia lóg ki a sorból, ahol ez már közel ötödannyi volt, mint a tavalyi ötödik hónapban. A legrosszabb adatokat itt is Európa, a Közel-Kelet és Afrika mutatja, ahol alig 2 százalékos kereslet volt tapasztalható.

A légitársaságok újraindulásának üteme is hasonló értékeket mutat régiónként, némileg kisebb visszaeséssel. A járatok töltöttsége (load factor) azonban átlagosan így csak 28 százalék, míg tavaly az év ezen időszakában ez 80 százalék volt.