A 2019-es nyári menetrendi időszak kezdetével, tehát március végén megszüntetni minden karibi útvonalát a Norwegian, és az eddig csak a téli menetrendben közlekedő járatok a következő, 2019-2020-as téli időszakban sem térnek vissza. Ezzel párhuzamosan azonban két új, szezonális transzatlanti járatot nyit a légitársaság.

A cég LN-NIG lajstromjelű gépe (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

New York JFK-ről, Fort Lauderdale-ből és Montreálból Guadeloupe-ra, Martinique-re és Francia Guyanába is közlekedett a cég a Boeing 737-eseivel, de a járatok üzemeltetését a vezetőség gazdaságtalannak ítélte.

A döntést a 2018-ban elkezdett racionalizálási folyamat részeként hozták meg, miután tavaly a radikális intézkedések ellenére is több száz millió eurós veszteséget könyveltek el

Transzatlanti terjeszkedés felpörgetve

Mint arról beszámoltunk, a transzatlanti piac jegyárai csökkenő tendenciát mutatnak, párhuzamosan a két kontinens közötti kapacitásbővüléssel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Utóbbiban éllovasnak számít a Norwegian, a két kontinens között folyamatosan új útvonalakat nyit meg, árai pedig igencsak alatta vannak a piacot korábban uraló nagy hálózatos cégekének.

A 2017-es és 2018-as veszteségek ellenére úgy tűnik, a légitársaság ezen a piacon nem nagyon szeretne visszavenni az iramból.

Két új szezonális járat megnyitását jelentette be a Norwegian: Barcelonából Chicagóba és Athénből New York-Newarkra közlekedik nyáron a 787-eseivel.

Forrás: Gatwick Airport

Az előbbi járat június 7-től, heti négy alkalommal közlekedik a légitársaság London utáni második legjelentősebb transzatlanti bázisává fejlődött Barcelona El Prat Nemzetközi Repülőtérről, ahonnan jelenleg négy USA-beli járatot üzemeltetnek.

A görög fővárost július 2-től, szintén heti négy alkalommal köti össze a Newark reptérrel.

A jegyek (egy útra) turista osztályon 199 USA-dollártól, prémium osztályra 669 dollárért válthatók.

Mindezekkel együtt az idén nyáron már tizenhárom európai nagyváros lesz elérhető közvetlenül New York reptereiről a norvég gyökerű prémium diszkont céggel.

Transzatlanti útvonalaik többségével ellentétben azonban a most bejelentetteket csak szezonális jelleggel, október 26-ig, vagyis a 2019-2020-as téli menetrendi időszak kezdetéig üzemeltetik.

Az új járatok a brit regionális repterekről megszüntetett útvonalak „pótlásának” is tekinthetők, a cég Dél-Európából nagyobb utasszámot vár.