Futópálya-elhagyásos balesetet szenvedett az amerikai Sky Lease Cargo áruszállító légitársaság Boeing 747-400F repülőgépe a kanadai Halifax nemzetközi repülőterén a leszállást követően.

A GG 4854-es járatot teljesítő N908AR lajstromjelű Boeing 747-412F típusú repülőgép az aviation-safety.net információi szerint a leszállást követően nem tudott megállni a repülőtér 14-es jelű, 2347 méter hosszú futópályájának végéig.

A repülőgép a túlfutást követően a puha füves talajon állt meg.

A repülőgép törzse az eseményről a Twitterre felkerült fotó tanúsága szerint orrfutó mögött és a szárnytő mögött is meggyűrődött, megrogyott.

A repülőgép futóművei kiszakadtak a helyükről, vagy összecsuklottak, a repülőgép a hasán és a két külső hajtómű burkolatán támaszkodva állt meg. A fénykép és a később nyilvánosságra került videó szerint a Boeing 747-es kettes és hármas (bal oldali belső és jobb oldali belső) hajtóműve is leszakadt a helyéről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A baleset során a fedélzeten tartózkodó 5 fős személyzetből senki nem sérült meg.

A leszállás időpontjában 16 csomós szél fújt 260 fokos irányból 21 csomós lökésekkel.

Az érintett futópályát a balesetet követően lezárták.

A balesetben súlyosan megsérült repülőgép 21 éves és 9 hónapos volt, a gép szerkezetében feltehetően olyan komoly károk keletkeztek, hogy nem éri meg megjavítani.