Újabb 150 millió fontos tőkeinjekcióról tárgyal a Thomas Cook, hogy biztosan túlélje a 2019/2020-as téli menetrendi időszakot, a pénz a kínai tulajdonostól érkezhet.

A Thomas Cook még júliusban jelentette be, hogy tárgyalásokat folytatnak kínai tulajdonosukkal, a Fosun Tourism Grouppal és a hátterében álló bankokkal egy 750 millió fontos tőkeinjekcióról. A Thomas Cook csoport légitársasági központjának legfrissebb tőzsdei jelentése szerint e mellé még 150 milliós plusz forrás érkezhet, és jelezték, hogy jól haladnak a megbeszélések.

A légitársaság az ATW Online szerint azt közölte, hogy a 150 millió font értékű plusz forrás nem csak rugalmasabb költségvetést biztosít az alacsonyabb pénzforgalmú téli hónapokban, de a jövőbeli stratégiába való befektetést is lehetővé teszi.

Forrás: Thomas Cook Facebook

A feltőkésítési folyamat 2019 októberében kezdődhet el, ennek során a társaság tulajdonosi szerkezete jelentősen megváltozik, ezzel ugyanis hígulnak a részvények, és a Fosun irányítói szerepet kaphat a Thomas Cook utazásszervezői, valamint kisebbségi tulajdont a légitársasági divíziójában.

A tervezett befektetés során külsős bankok segítenek a feltőkésítésben, emellett 1,3 milliárd font értékű hitelt részesedéssé konvertálnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Thomas Cook idén februárban jelentette be, hogy eladja légitársaságait, mert a szállodáira és az utazásszervezésre kíván koncentrálni. Először a Lufthansa jelentkezett a cég német leányvállalatáért, a Condorért, de a tulajdonában álló Eurowings és Brussels Airlines stratégiaváltása miatt végül visszakozott. Mellettük a Wizz Air befektetője, az Indigo Partners, illetve a Virgin Atlantic mutatott még érdeklődést a cégek iránt.

Fotó: AIRportal.hu

A Fosunnal megkezdett tárgyalások júliusi megkezdésével azonban felfüggesztették a cégek eladását. Ennek hátterében az áll, hogy a Thomas Cook a rendkívül erős európai versenyben nem tudott volna annyit kérni a cégekért, amennyiért megérte volna neki eladni őket.