Újabb 60 darab 737 MAX-ot adott el a Boeing Iránnak, pontosabban az iráni Aseman Airlines-nak, akik 2022-től veszik át az új gépeket.

Grafika: Boeing Company | © AIRportal.hu

Grafika: Boeing Company

Az amerikai repülőgépgyár tájékoztatása szerint a megrendelés bejelentése az áprilisban aláírt szándéknyilatkozatot követően került sor. Ennek értelmében az Iran Asemain Airlines 30 darab MAX-ra szerzett vételi jogot, valamint további 30-ra opciója is van. Azt nem részletezték, hogy milyen típusú MAX-okról van szó.

A megkötött üzlet értéke listaáron számolva 3 milliárd dollár, a társaság 2022-ben kapja meg az első példányokat.

A megállapodás nem része annak az üzletnek, amelyet a Boeing Iránnal kötött, mivel azok a gépek az Iran Airhez kerülnek. Ha ehhez hozzáadjuk a korábbi megállapodást, akkor az embargó feloldása óta 110 gépet adott el a Boeing a közel-keleti országnak, a megrendelés értéke azonban nem ismert, mert hivatalosan nem közölték a 80 gépes megrendelés listaáron számolt értékét.

A megrendeléssel a 737 MAX teljes rendelésállománya 3700 főlé emelkedett, míg a leszállított gépek számára egyelőre kettő: mindkettőt a Lion Air állította forgalomba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Iran Aseman Airlines teheráni központtal működik, a flottát tekintve az ország harmadik legnagyobb légitársasága. jelenleg 23 gépes flottával repülnek, Ezek között Airbus A320-asok, 737-es, sőt 727-es Boeingek is.