Újabb hatalmas állami segítséget kért az Air India, amely a kormány garanciavállalásával teremthet elő 5 milliárd rúpiát a működési költségeire.

Az indiai nemzeti légitársaság a CH Aviation beszámolója szerint a 2020 márciusáig szóló 76 milliárd rúpiás (1,1 milliárd dolláros) mentőcsomag részeként kért újabb hitelekhez kormányzati garanciát, de a Business Standard minapi cikke szerint az Air India végül ennél kisebb összegre kap állami kezességet.

A kérelmezett 24 milliárd helyett ugyanis csak 5 milliárd rúpia előteremtéséhez adott garanciát a kormányzat.

Ezzel párhuzamosan folytatódik a megismételt privatizációs eljárás előkészítése. A folyamat tétje komoly, mint arról beszámoltunk, a légiközlekedési miniszter december elején tett nyilatkozata szerint ha ismét sikertelen lesz az eladás, a kormány 2020-ban leállíttatja a légitársaságot.

Fotó: AIRportal.hu

Az állam nem szeretne további adófizetői pénzt pumpálni a cégbe, amely 2007 óta, az Indian Airlinesszal való összeolvadása óta veszteséges, 2014-ig minden évben 30-40 milliárd rúpiát (körülbelül 500 millió USA-dollárt) pumpáltak bele, hogy talpon maradjon. A teljes összeg mostanáig 305 milliárd rúpiára rúg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A mélyrepülést így sem sikerült megállítani, a 2018-2019-es pénzügyi év becsült nettó vesztesége 85,5 milliárd rúpia.

A jelenlegi tervek szerint az előkészítési eljárás lezárultával a légitársaságtól és a vele járó problémák halmazától 2020-ban már megszabadulhat az állam. Az Air Indiát és regionális leányvállalatát, az Air India Expresst teljesen privatizálnák, a földi kiszolgálással foglalkozó Air India Airport Servicesnek (AISTATS) pedig a felét adnák el.