Újabb rekordot állított fel a Bombardier új, Global 7500 típusú üzleti repülőgépe: minden eddiginél gyorsabban tette meg a Los Angeles és New York közötti távolságot.

Az egyik tesztpéldány március 24-én teljesítette az útvonalat, a gyártó a típus képességeit kívánta demonstrálni, ez azonban még a vártnál is jobban sikerült.

A gép helyi idő szerint reggel 7 óra 1 perckor szállt fel a nyugati-parti nagyváros, Los Angeles mellett található Van Nuys reptérről, és helyi idő szerint délután 1 óra 55 perckor szállt le a New York közelében lévő Teterborón.

Ez azt jelenti, hogy nyugat-keleti irányban mindössze 3 óra 54 perc alatt szelte át az Egyesül Államokat.

A rekordot egyelőre még nem jegyzezték be hivatalosan, mivel a Nemzeti Repülési Szövetségnek (NAA) még hitelesítenie kell.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Global 7500-ös egyik prototípusa (Forrás: Wikimedia Commons)

A gyártó közlése szerint ugyanakkor az út során a gép elérte és több mint két óráig tartani is tudta Mach 0,925-ös (körülbelül 1150 kilométer per órás) maximálisan megengedett utazósebességét, bemutatva a képességeit.

A gyártó ígérete szerint ugyanakkor a nagy sebesség mellett az utasok számára is minden eddiginél több kényelmet nyújt kategóriájában a Global 7500-as.

David Coleal, a Bombardier üzleti gépekért felelős vezetője az új rekord kapcsán úgy nyilatkozott: ismét sikerült bebizonyítani, hogy jelenleg ez a típus a legjobb minden, a piacon elérhető üzleti típus közül.

A rekorddöntő jelzőre immáron második alkalommal szolgált rá a típus: mint arról beszámoltunk, az egyik gépnek március elején leszállás nélkül sikerült megtennie a Szingapúr és az egyesült államokbeli Tucson közötti távolságot.

Ezt a rekordot már hitelesítették, mivel a repülőgép a leszállás utáni átvizsgáláskor minden követelmények megfelelt, a tartályokban az előírtnál lényegesen több, másfél óra repülésre elegendő kerozin maradt. A 16 órás úton a gép 15 098 kilométert tett meg, ez a legnagyobb távolság, amit ebben a kategóriában közbenső leszállás nélkül teljesített valamilyen típus.

A Global 7500-ast a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) 2018 novemberében engedte először forgalomba, Európában pedig idén februártól üzemeltethető.