Március 4-én a Bombardier legújabb, Global 7500 üzleti típusa túlszárnyalta a kategória leghosszabb repült útvonalának rekordját.

A repülőgép Szingapúr Changi repülőteréről, helyi idő szerint nem sokkal reggel negyed 8 előtt indult. A cél az amerikai Tucson volt, ahová ottani idő szerint nem sokkal negyed 9 után érkezett meg a járat.

A megtett távolság 8152 tengeri mérföld, 15 098 kilométer volt, a kereskedelmi forgalomra gyártott üzleti repülőgépek kategóriájában ez lett a leghosszabb megtett útvonal.

A távolsági rekord mellett a két repülőtér között sebességi rekordot is felállított a gép. A Global 7500 teljesítményét dicséri, hogy a 16 órás út után az üzemanyagtartályokban jóval a megkövetelt mennyiség felett, még közel 1,5 órányi repülésre elegendő kerozin maradt.

A Global 7500-as 2018 novemberében szerezte meg az amerikai Szövetségi Légügyi Ügynökség (FAA) jóváhagyását, majd idén február elején az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is kiadta a típusjogosítását. A hivatalos adatok szerint a gép hatótávolsága 7700 tengeri mérföld, míg legnagyobb megengedett sebessége 0,925 Mach.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.