A március 1-jén induló második ütemben a X., XVII. és a XVIII. kerület, valamint Vecsés és Üllő újabb területeinek ingatlantulajdonosai élhetnek az ingyenes vagy költségmegosztásos lehetőséggel – írta közleményében a Budapest Airport.

A Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány a repülőteret üzemeltető cég támogatásával 2022 szeptemberében indította el kibővített, minden idők legnagyobb lakossági zajvédelmi programját, amelynek első üteme 2023. február végén lezárult.

Az első fázisban az ingatlantulajdonosok átlagosan 20 százaléka élt a felkínált lehetőségekkel. Mivel az első ütem azokon a területeken zajlott, ahol már korábban is elérhető volt a program (de ezúttal kibővített szolgáltatásokat lehetett igénybe venni), így várhatóan a második, harmadik és negyedük ütemben sokkal magasabb lesz a jelentkezők aránya, hiszen ezek az ingatlantulajdonosok most először vehetnek részt a programban.

A második ütemtől kezdve a X., XVII. és a XVIII. kerület, illetve Vecsés és Üllő újabb területeinek ingatlantulajdonosai élhetnek az ingyenes, pótlólagos ablakszigetelés vagy ablakcsere, redőnytok-szigetelés, szellőztető berendezés telepítése és a költségmegosztással kérhető ablakcsere lehetőségével.

(Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert)

Az érintett lakóingatlanok tulajdonosait a Budapest Airport postai úton, levélben is tájékoztatta a program részleteiről és a jelentkezés menetéről, de a zajvedelem.bud.hu címen is lehetőség van információt szerezni a részletekről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az érdeklődők postai úton vagy elektronikusan is leadhatják jelentkezésüket, a honlapon pedig a gyakran felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak. A programban minden ingatlantulajdonos részt vehet, akinek a kijelölt területen ingatlanja van, és a feltételeknek megfelel.

A kérhető szolgáltatások:

Pótlólagos ablakszigetelés – A házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira ingyenesen kérhető 6 mm vastagságú plusz üvegtábla az ablak nyíló szárnyának belső felületére, ami akár 10 decibellel is csökkentheti a külső zajokat.

Ablakcsere – 10 évnél idősebb ablakok esetében a hálóhelyiségekben ingyenesen, egyéb lakóhelyiségekben (nappali, amerikai konyhás nappali) költségmegosztással kérhető.

Redőnytok szigetelése – Olyan ablakok esetében, ahol a redőny közvetlenül az ablak felett egy tokban található, a redőnytok hangszigetelése is ingyenesen kérhető minden lakóhelyiségben.

Szellőztető berendezés – A nyugodt alvás érdekében olyan hangszigetelt fali készülék is ingyenesen kérhető a hálószobákba, amely zárt ablak mellett is friss levegőt juttat kintről a hálószobába.

Annak érdekében, hogy a program és az újonnan bevont településrészek a lakók igényéhez igazodjanak, a Budapest Airport 2022 elején részletes konzultációt kezdeményezett az érintett kerületek és települések polgármestereivel. 2022 júniusára, többszöri egyeztetést követően az 1,2 milliárd forintos keretösszegű programot véglegesítették, és 2022 szeptember 1-jétől kezdődően három év alatt meg is valósul.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője a környéken élők életminőségére kiemelt figyelmet fordít. Másfél évvel ezelőtt a vállalat megkezdte a zajvédelmi zónában található több iskola- és óvodaépület ablakszigetelését vagy ablakcseréjét is, az érintett önkormányzatokkal közösen kiválasztva az intézményeket, így a XVII. kerületi Czimra Gyula Általános Iskola több tagépülete, illetve a vecsési Grassalkovich Antal Általános Iskola egyes épületrészeinek nyílászárói is megújultak.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója a közleményben úgy fogalmaz: bíznak abban, hogy a zajvédelmi programban minden érintett lakos megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldást.