A Lufthansa Consulting közreműködésével folytatott nyolc hónapos munka eredményeként a Turkmenistan Airlines ismét megfelel az összes technikai és biztonsági követelménynek, amely az Európai Unió országaiba történő járatüzemeltetéshez szükséges, így visszakapta az EU légterébe és repülőtereire szóló berepülési, valamint járatüzemeltetési engedélyeit.

A Turkmenistan Airlinest még idén év elején tiltotta ki az Európai Repülésbiztonsági Hivatal (EASA) az EU teljes légteréből, mert nem látták biztosítottnak, hogy a cég megfelel az előírásoknak.

Ezt követően a légitársaság gyorsan hozzálátott, hogy igazolja ennek ellenkezőjét, és visszakerülhessen az európai berepüléshez és leszálláshoz szükséges biztonsági kategóriába. Ebben a Lufthansa Consulting segítségét is kérték, hogy ne húzódjon el túlságosan a folyamat.

Ennek eredményeként a Turkmenistan Airlines október 11-én visszakapta Part-TCO-engedélyét – számolt be róla a Russian Aviation Insider.

Ehhez szükség volt az EASA szakembereinek szeptember végi, helyszíni szemlével egybekötött auditjára a cég asgabati bázisán, ahol teljes egészében megvizsgálták az üzemelési körülményeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az audit részeként bizonyítást nyert, hogy a türkmén cég drasztikus változtatásokat hajtott végre minden területen, felszámolták a hatóság által kifogásolt problémákat és hosszú távú, fenntartható tervet is kidolgoztak a működés javítására.

Forrás: Turkmenistan Airlines Facebook

A Lufthansa Consulting csapata segítségével a légitársaság a minőségi, repülésbiztonsági, üzemeltetési és karbantartási területeken hajtotta végre a szükséges átszervezéseket. A cég közleménye szerint a Turkmenistan Airlines csapata nemcsak rugalmas volt ezeket illetően, hanem elkötelezettek is voltak a változás iránt, így nem sok kétség lehet már a sztenderdeknek való megfelelésben.

Dr. Andreas Jahnke vezérigazgató kiemelte, vannak még olyan konkrét intézkedések, amelyeket az új rendszer és így az engedélyek hosszabb távú fenntartása érdekében meg kell tennie a légitársaságnak, de az LH Consulting várakozással néz a további gyümölcsöző munka elé.

A Turkmenistan Airlines korábban kényszerből leállított európai útvonalai közül várhatóan több is újból megnyílik rövid időn belül. Az első, Asgabat és Frankfurt közötti járat már október végétől hetente egy alkalommal, Boeing 737-800-as repülőgépekkel közlekedik. Ezen felül fontos szerepet tölt még be a brit piac, ahol a korlátozások bevezetése után a spanyol Wamos Air segítségével próbáltak jelen lenni, így vélhetően a londoni, illetve birminghami saját járatokra sem kell már sokat várni.