A spanyol wet-lease és charter specialista Wamos Air teljesíti az Európai Unióból kitiltott Turkmenistan Airlines bizonyos járatait a közép-ázsiai ország és az Egyesült Királyság között.

Mint arról beszámoltunk, Türkmenisztán nemzeti légitársaságának EU-s berepülési (TCO) engedélyének felfüggesztését egy Indiába utazóknak kiadott ajánlásában jelentette be az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA).

Illusztráció (Forrás: Turkmenistan Airlines Facebook)

A hatóság azért hozta meg a döntést, mert nem látták bizonyítottnak, hogy a közép-ázsiai cég minden általuk támasztott biztonsági sztenderdnek megfelel.

A légitársaság azonban a tilalom alatt sem tesz le európai járatainak legalább részleges teljesítéséről. A járatokat külső cég számára szervezik ki wet-lease megállapodás keretében. Ezt azt jelenti, hogy a járatokat más légitársaságok repülőgépei és személyzetei teljesítik.

Ezért a Turkmenistan Airlines a repülőgépek személyzettel, biztosítással és karbantartással együtt történő bérbe adására, illetve charterjáratokra specializálódott, spanyol Wamos Airrel állapodott meg a nagy-britanniai járatok teljesítéséről – írja az ATW Online.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A brit hatóság február 6-án Twitter üzenetben hozta nyilvánosságra, hogy a Wamos Air zöld utat kapott a Türkmenisztán és az Egyesült-Királyság közötti járatok újraindítására.

Álláspontjuk szerint a jelenlegi szabályok lehetővé teszik, hogy az általánosan kitiltott légitársaságokkal külön megállapodást kössenek, ami hatályon kívül helyezi az EASA szankcióját.

Illusztráció, a Wamos Air egyik Boeing 747-ese (Forrás: Wikimedia Commons)

Az utasoktól azt kérik, hogy az őket érintő lényegi információért vegyék fel a kapcsolatot utazásszervezőjükkel vagy a Turkmenistan Airlinesszal.

Az első Wamos-járat késlekedés nélkül, már a megállapodás napján, február 6-án felszállt Birminghamből a türkmenisztáni Ashgabat városa felé, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy összesen hány járatpárt repülnek a spanyol cég gépei.

Emellett az is kérdéses, hogy csak a birminghami, vagy a londoni járatot is visszaállítják-e ezzel az ideiglenes megoldással, vagy az utasoknak jegyeket ajánlanak fel előbbire, a türkmenisztáni célállomás ugyanis azonos.

A nagy-britanniai képviseletet ellátó cég közlése szerint amint lehet, minden rendelkezésükre bocsátott menetrendi információt megosztanak az utasokkal, akár a németországi útvonalakra vonatkozóan is.

Hozzátették, a jegyek árát senkinek, semmilyen esetben nem térítik vissza, erre ugyanis nem kaptak engedélyt a légitársaságtól.