November 22-én és 23-án ismét sztrájk lesz a Lufthansa csoportnál. Kedden a Eurowings légiutaskísérői, szerdán a Lufthansa pilótái nem veszik fel a munkát.

Fotó: Lufthansa | © AIRportal.hu

Fotó: Lufthansa

November 22-én a Lufthansa diszkont leányvállalata, a Euruwings düsseldorfi és hamburgi bázisán sztrájkolnak a légiutaskísérők. A Verdi szakszervezet reggel 5 és este 8 óra között hirdetett meg sztájkot.

November 23-án a Vereinigung Cockpit (VC) nevű, pilótákat tömörítő szakszervezet hirdetett sztrájkot.

A 24 órás sztrájk a hosszú és rövidtávú járatokat is érinti. A légitársaság közlése szerint összesen 876 Lufthansa járatot kénytelenek törölni a sztrájk miatt, a csoporthoz tartozó többi légitársaságot – Eurowings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines – nem érinti a munkabeszüntetés..

November 23-án egyetlen járat kivételével az összes Frankfurtból és Münchenből Budapestre közlekedő és Ferihegyről vissza induló járatát törölte a Lufthansa.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az egyetlen Budapestre közlekedő járat a reggel 08:45kor Münchenből Budapestre érkező LH1674 és a 09:20-kor Budapestről Münchenbe visszainduló LH1675 számú járat lesz szerdán.

A Lufthansa az érintett utasokat a csoport más légitársaságainak járataira próbálja átfoglalni.

Az MTI információi szerint a vállalatcsoport közölte, hogy a frankfurti munkaügyi bírósághoz fordult, kérve a sztrájk megtiltását, és bírálta a szakszervezetet, amiért nem hajlandó munkaügyi közvetítő bevonásával rendezni a vitát.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával, 2012 áprilisával kezdődő ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl. A szakszervezet szerint az ajánlat elfogadhatatlan.

A VC a bérmegállapodás ügye mellett a korai nyugdíjazási rendszer átalakításával és a vállalatvezetés költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban is konfliktusba került a Lufthansával. A tárgyalások először 2014 tavaszán rekedtek meg, azóta 13-szor sztrájkoltak a Lufthansa pilótái.

Ha holnap utaznál Lufthansa-járattal, ebből a videóból tájékozódhatsz

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!