Nyáron újraindulhat az egykor Air Berlin-leányként üzemelő svájci bázisú légitársaság, miután januárban egy független befektető felvásárolta. 

A tavaly októberben bekövetkezett Air Berlin-csőd magával rántotta nemcsak a sokat emlegetett osztrák Nikit, de a svájci Belairt is, amely szintén az egykori német low-cost cég leányvállalataként működött.

A svájci bázisú, vagyonelemekkel alig rendelkező céget januárban megvásárolta a fizetésképtelenné vált Air Berlin-csoporttól egy cégfelvásárlásokkal és azok átstrukturálásával foglalkozó német befektetői csoport, nevezetesen az sbc Restructuring & Investments AG.

A cég honlapján megjelent információk szerint ezzel független légitársasággá váltak, és még ebben az évben újraindítják tevékenységüket. 

A CH Aviation szerint erre az idei második negyedévben, vagyis júniusig sor fog kerülni. A flotta kezdetben három Airbus A320-asból áll majd, amiket wet-lease alapon, vagyis személyzettel együtt adnak majd bérbe más légitársaságoknak, illetve charterjáratokat teljesítenek majd azokkal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Belair egykori repülőgépe az Air Berlin festésében, de svájci lajstromjellel. (Fotó: AIRportal.hu)

A légitársaság fő üzemelési profilja tehát nem változik meg jelentősen, hasonlóan a nemrégiben Laudamotion néven, Niki Lauda egykori autóversenyző – és mint utóbb kiderült a Ryanair – vállalkozásaként újraindult osztrák Nikihez, amely korábban szintén az Air Berlin-Csoport tagja volt.

Eredetileg a Belairt és a Nikit is az Air Berlin, mint anyavállalat tavaly októberben bekövetkezett leállása rántotta magával, és tette a két céget is fizetésképtelenné.

Mint arról beszámoltunk, az osztrák Nikiért nagy harcot folytatott több cégcsoport is, a Lufthansa mellett az a British Airwayst, az Iberiát és a diszkont Vuelinget is tulajdonló IAG, a Thomas Cook, és Niki Lauda. Végül az ex-autóversenyző lett a nyertes, és nemrégiben újra is indították a cég működését, amelynek 75%-os tulajdonrészét röviddel a tranzakciót követően értékesítették (hatósági jóváhagyás függvényében) a Ryanair ír fapados cégnek.

Jelenleg főképp a Lufthansa low-cost leányvállalatának, az Eurowingsnek teljesítenek járatokat, de tavasszal és nyáron több bázisú üzemeléssel indul a cég. A Niki Lauda nevével felmatricázott, de még részben Air Berlin festést viselő Airbus A320-asok több város mellett már néhányszor Budapesten is megfordultak.

A Belair-ért már nem kapkodtak ennyien, az eddigiekben sem annak újraindulásáról, sem a felvásárlásról nem lehetett tudni semmit.