2017. július 1-től újraindul és heti hét alkalommal közlekedik majd a portugál nemzeti légitársaság, a TAP Portugal Lisszabon és Budapest között.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

2017. július 1-től az utasok ismét közvetlen, heti hét járattal repülhetnek majd Budapest és Lisszabon között és érhetik el lisszaboni átszállással a TAP Portugal légitársaság hálózatát és a kedvező csatlakozásokat Dél-Amerika irányába.

A járatok közvetlenek lesznek, azaz nem lesz közbenső leszállás Prágában vagy Belgrádban mint korábban. A gépek hetente hétszer közlekednek majd Lisszabon és Budapest között.

A hétfő, kedd, szerda, csütörtök és vasárnap 15:05-kor érkeznek meg Budapestre a TAP repülőgépei és 15:50-kor indulnak vissza Lisszabonba. Péntekenként és szombatonként 23:55-kor érkeznek a TAP-járatai Budapestre, melyek másnap, azaz szombaton és vasárnap korán reggel, 05:50-kor indulnak vissza Lisszabonba a légitársaság Airbus A319 vagy A320 típusú repülőgépei. A menetrend szerinti repülési idő mintegy 3,5 óra a portugál és a magyar főváros között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A járat a hetekben bejelentett spanyol Iberia, Madrid – Budapest járatával ellentétben nem szezonális lesz. A portugál légitársaság nem csak a nyári menetrendben fog közlekedni, viszont a 2017/18 téli menetrendben csökken a frekvencia, 2017. október 29-től hét helyett csak öt járat közlekedik hetente.

Az AIRportal.hu repülőjegy keresőjében már 2016. december 6. délután lehetett repülőjegyeket foglalni a járatokra.

Tetszőleges 2017. júliusi időpontra, egy hetes kint tartózkodással már 40.000 Ft alatt találtunk repülőjegyet oda-vissza útra,
igaz feladott poggyász nélkül, 1db maximum 8 kg tömegű kézipoggyásszal. A feladott poggyászt (1 db max 23 kg) is tartalmazó retúr repülőjegyek 49.000 Ft-tól foglalhatók.

A TAP Portugal a budapesti járatok újranyitásához hasonlóan tervezi, hogy visszatér Belgrádba és Zágrábba is 2017-ben az Ex-Yu Aviation News információi szerint. A portugál légitársaság növekedési programja keretében 11 új útvonalon tervez új járatokat indítani, melyből hét európai járat lesz. Ezekből számos olyan járat indul, melyet a budapestihez hasonlóan 2016. elején szüntetett meg a légifuvarozó.

A routesonline.com blog értesülése szerint a térségben Budapest mellett a bukaresti járatának újraindítását jelentette be a TAP Portugal, ahova hetente hat járat közlekedik nyáron, télen pedig hetente öt.

Mindenkit meglepett a hirtelen távozás 2016. elején

A TAP még januárjában jelentette be, hogy 2016. április 4-től megszünteti budapesti járatait.

A légitársaság a járat megszüntetését akkor az új tulajdonos – Azul – stratégiai döntésével indokolta, annak ellenére, hogy elmondásuk szerint a járat jól teljesített és az idei foglalási mutatók is kedvezően alakultak.

A légitársaság a járat leállításával egy időben minden marketingtevékenységét felfüggesztette Magyarországon.

Nem a budapesti volt az egyetlen repülőtér, ahonnan kivonultak, a Lisszabon – Bukarest, – Zágráb, – Göteborg és – Hannover, valamint a Portó – Barcelona, – Brüsszel, – Róma járatokat is megszüntette a TAP március végével.

A TAP Portugal 2014. júniusában ünnepelte a légitársaság budapesti járatának 10 éves fennállását. 2004 nyarán, amikor a járat elindult még csak heti háromszor közlekedtek a portugál légitársaság gépei Budapestre, és abból kettőt Prágával fűzték össze, később a nyári szezonban heti 8, a téliben heti 6 járat közlekedett a magyar és portugál főváros között.

A fapadosok azonnal rárepültek az útvonalra

A TAP kivonulásáról szóló hír nyilvánosságra hozatalát követően néhány nappal a Wizz Air bejelentette, hogy megduplázza járatszámát Lisszabon irányába, március 27-től heti két nap helyett már hetente négy nap repül.

A TAP kivonulását követően a magyar utasok a diszkont Wizz Air járatával juthattak el legrövidebb idő alatt Budapestről Lisszabonba, ez a repülőút 4 órát vett igénybe. Akik hagyományos légitársasággal szerettek volna repülni, azoknak időben a legrövidebb alternatívát 40 perces zürichi átszállással a Swiss biztosította, mely mintegy 5 óra 15 perces utazást kínált. A Swiss azonban a Wizz Air 40-60 ezer forintos árához képest jóval drágábban, 120-130 ezer forinttól kínálja a jegyeket az útvonalra.