Az Európai Bizottsághoz fordul segítségért a román közlekedési tárca, hogy megmenthessék a Taromot, amely az idei évet várhatóan 40 millió eurós veszteséggel zárja.

A minisztérium 47 millió eurós mentőövet fog kérni Brüsszeltől, emellett engedélyeztetni szeretnének egy 110 milliós állami segítségnyújtást is, amelyet a cég reorganizációjára akarnak költeni, hogy elkerüljék a teljes csődöt. Erről a dél-kelet-európai országok gazdasági helyzetével foglalkozó Seenews számolt be, miután Lucian Bode közlekedési miniszter a bukaresti B1TV egyik műsorában nyilatkozott.

Elmondása szerint rendkívül rossz a Tarom helyzete, mert az idei évet 40 millió eurónak megfelelő lej veszteséggel zárja majd a társaság, de a cég számláján csak 20 millió euró van. Tovább rontja a helyzetet, hogy a Boeing felé fizetni kell a korábban vett gépek részletét. Viszont az anyagi helyzet ellenére turbólégcsavaros ATR-ek beszerzéséről írtak alá megállapodást, amelyet a miniszter a flottacsere szükségességével magyarázott.

A Tarom az elmúlt 10 évben nem kért anyagi segítséget, a román kormány az Európai Unióhoz fordult pénzügyi mentőövért, amelyről már tárgyalnak az európai közösség vezetésével.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A román közlekedési tárca szerint a Tarom tavaly az előző évihez képest valamelyest javított anyagi helyzetén, a bevételek 21 százalékkal emelkedtek, a veszteség 35 millióról 27 millióra csökkent, de idénre ismét romlott a helyzet.

Helyi sajtóértesülések szerint egyebek közt a cég bonyolult, és rendkívül nehéz anyagi helyzete volt az oka annak, hogy a kinevezett Valentin Nicolae Gvinda nem akart vezérigazgató lenni.