A United is elbúcsúzott a jetkorszak legikonikusabb modelljétől, a 747-estől. Utolsó járatán a gép San Franciscóból Hawaiira repült. 47 év történelme zárult le.

A United Airlines erre az alkalomra a 747-es járatszámot adta a kaliforniai város és a szigetállam fővárosa közti járatnak. San Franciscóban már a beszállítás előtt is nagy ünnepséget szervezett a United korhű fotókkal, illetve a 70-es évekből származó légiutas-kísérő egyenruhák is megtekinthetőek voltak.

A járatot az N118UA lajstromú 747-es repülte, a közel 19 éves 747-est 1999 februárjában vette a United és egész “életében” a chicagói légitársaságnál teljesített szolgálatot.

A gép fedélzetén mintegy 300 fizető és meghívott utas repült Hawaiira, a gépen a 70-es éveket idéző ételeket szolgáltak fel, a menükártya, és az egyenruhák is korhűek voltak. Honoluluban érkezés után a sziget szokásait tükröző virágfüzért akasztottak a gép “nyakába”.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A United Airlines 1970. június 26-án vette át első Boeing 747-esét, amely július 23-án teljesítette első járatát Honoluluba. A 400-as széria első példánya 1989-ben érkezett a flottába, a típus kivonását idén januárban jelentették be. 47 év szolgálat idő alatt összesen 88 Jumbo Jet fordult meg a United flottájában, beleszámolva a Pam Am csődje után átvett gépeket is. A 747-esek a Boeing 777-eseire cserélték.

Az utolsó járat előtt a gép még egy utolsó túrát tett a United összes amerikai bázisa között október végén.

A típus korosodásával egyre több légitársaság dönt úgy, hogy kivezeti flottájából a légközlekedés máig legmeghatározóbb típusát. Legutóbb a Qantas jelentette be a kivonás ütemét, korábban az EVA Air, az Air France és a Cathay Pacific is nyugdíjazta őket. A 747-es azonban még hosszú ideig velünk marad, mivel a 8I-típusokból júliusban szállították le az utolsó példányokat.

A Boeing már egyáltalán nem számol a 747-es méretű utasszállítókkal, nem is szerepelteti már előrejelzéseiben ezt a kategóriát. Utasszállítóként ugyan már minimális rá az érdeklődés, de teherszállító típusként még népszerű a nagy integrátorok körében.