Ünnepélyesen átadták az MH 86. Szolnok Helikopterbázison a Magyar Honvédség első négy Airbus Helicopters H145M helikopterét. Az új, többfeladatú forgószárnyasokból a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként rendelt Magyarország húsz darabot.

Amint arról lapunk beszámolt, az első két, 01 és 02 oldalszámú példán november 18-án érkezett hazánkba, először a Budaörsi Repülőtérre, és innen repültek tovább szolnoki állomáshelyükre. Azóta újabb két példányt adott át üzemeltetésre az Airbus Helicopters, ezek már ugyancsak megérkeztek az országba, és hivatalosan át is vette őket Honvédség.

Fotó: Ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A december 13-i, ünnepélyes átadón beszédet mondott Szabó István honvédelmi államtitkár, ebben kiemelte, a Zrínyi 2026 célja egy európai szinten kiemelkedően ütőképes, a NATO elvárásainak az eddigieknél jobban megfelelő haderő kialakítása, és ennek első lépése a H145M helikopterek rendszerbe állítása.

Az államtitkár hozzátette, a gépek kialakítása alapvetően egységes, felszereltségük megegyezik – Magyarország az elérhető legjobb csomaggal rendelte meg az összes forgószárnyast – moduláris rendszerek segítségével konfigurálhatók az aktuális feladat végrehajtásához.

A megvásárolt rendszerek alapján tíz könnyű szállító, öt kutató-mentő, valamint öt közvetlen tűztámogató helikoptert lehet majd elkülöníteni a hazai állományban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezen felül a 2018 júniusában aláírt szerződés részét képezik még a kezdeti alkatrész csomagok, amelyekből az itthoni technikai háttér építhető fel az üzemeltetéshez, minden újonnan szükséges földi kiszolgáló egység, és 5 évre szóló logisztikai támogatás, amivel a lehető legmagasabb rendelkezésre állás biztosítható.

Továbbá az Airbusnál képzik ki az első hajózó és műszaki személyzeteket is, akik így Németországban sajátítják el az új könnyű, többcélú forgószárnyas típus kezelésének és szerelésének módját, de egy szerződésben meghatározott időszak után a képzés már itthon fog folytatódni.

Ennek köszönhetően az üzemidejüket néhány éven belül véglegesen felhasználó, szovjet és orosz eredetű gépekről biztosított lesz a zökkenőmentes átállás az új, modern igényeknek is megfelelő nyugati technikára.

Axel Humpert, a H145 programigazgatója az Airbus Helicopters képviseletében ünnepségen mondott beszédében elmondta, a cég képviselői először nyolc éve találkoztak a magyar kormány és Honvédség delegációjával, de kezdettől fogva korrekt, tiszta elképzelései voltak a csapatnak a fejlesztések irányáról. Humpert köszönetet mondott még a 2017-18-ban hazánkban, a bakonyi lőtéren a típussal végrehajtott éleslövészeti gyakorlatok megszervezéséért is, amelyek sokat lendítettek előre a fejlesztésen.

A kifejezetten katonai változatú könnyűhelikopterek hamarosan a Honvédség legkülönbözőbb feladatainak ellátásában jelennek majd meg, részt vállalva a magyar lakosság élet- és vagyonbiztonságának, valamint az országhatárok, a kritikus infrastrukturális elemek védelmében nappal és éjjel egyaránt.

A következő lépésben, 2023-tól pedig a könnyű után a közepes méretű forgószárnyas repülőeszközök modernizációja is megkezdődik, ekkortól kezdi el az Airbus Helicopters a tizenhat darab, szintén 2018-ban megrendelt H225 Super Puma típusú helikopter szállítását Magyarországnak.

Galéria az első négy H145M helikopter ünnepélyes átadásáról