A légitársasági extraprofit-adó visszavonását sürgető, és azt keresetlen jelzőkkel illető közleménye után levelet kaptak a Ryanair július 1. utáni, Budapestről induló járataira foglalással rendelkező utasok, amely szerint a légitársaság kiterheli a Magyarországon bevezetett adó összegét, ha ez az utasnak nem tetszik, törölheti a foglalást.

A légitársaság levelében azt írja, hogy a június 4-én bevezetett adót az ezen dátum előtt vásárolt repülőjegyek esetében is be kell fizetni az államkasszába, ha a foglaláson szereplő járat július 1-jén, vagy azt követően indul Magyarországról.

A Ryanair az általános szerződési feltételeinek vonatkozó pontjára hivatkozva azt ajánlja fel az utasnak, hogy a kártyáját megterhelik az adó összegével.

Azoknak az utasoknak, akik nem fogadják el ezt, lehetőségük van a foglalás törlésére, ez esetben a repülőjegy teljes árát visszatérítik számukra 7 munkanapon belül.

Ezt június 16-ig kell az utasoknak jelezni, ezt követően azonban a légitársaság levonja az adó összegét a foglalásnál megadott kártyáról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Olvasónk

A Ryanair szerdán közleményben szólította fel a magyar kormányt az extraprofit-adó visszavonására, álláspontja szerint ez a teher visszafordíthatatlan károkat okoz a magyar turisztikai ágazatnak és a gazdaságnak.

Az ír fapados közlése egy (nem is annyira) burkolt fenyegetést is tartalmazott, miszerint a Ryanair a kapacitásait az olyan piacokra helyezi át, ahol a pandémia után nem megadóztatják, hanem támogatják a légiközlekedési kapcsolatok újraindítását.

A budapesti repülőtér üzemeltetője lapunk kérdésére szintén szerdán azt közölte, hogy az extraprofit-adó bevezetésének hatása a Budapest Airportra nézve a légitársaságok további döntéseitől függ, akikkel folyamatosan egyeztetnek, mert úgy látják, fennáll a kockázat, hogy az intézkedés jelentős hatást fog gyakorolni a forgalomra.

Amint korábban megírtuk, az extraprofit-adóról szóló rendelet a múlt hét végén jelent meg, a légitársaságok hozzájárulása címen kivetett különterhet a Magyarországról induló utasonként kell fizetni, és a földi kiszolgáló cégektől szedi be az állam. A hozzájárulás mértéke az utas úti céljától függően 3900 forint vagy 9750 forint: előbbit az EU-ba és az Európán belüli, megnevezett államokba utazóknak, a magasabbat az azon kívüli országokba indulók után kell fizetni.

Az adók bevezetésekor a kormányzati kommunikációban az szerepelt, hogy nem engedik meg a cégeknek az összegek átterhelését a fogyasztókra, ha ilyen történik, azt szankcionálni fogják.

A Ryanair Általános Személy- és poggyászfuvarozási Feltételeinek az utasoknak kiküldött levélben hivatkozott pontja

 

4.2 ADÓK, ILLETÉKEK ÉS EGYÉB DÍJAK

4.2.1 Önnek meg kell fizetnie minden kormányzati adót (beleértve, de nem kizárólagosan a légiforgalmi adót), amelyet a jegy ára tartalmazhat. A magasabb árú jegyeink általában tartalmazzák a kormányzati adókat, míg az alacsonyabb árú jegyek nem. Ha jegyének ára tartalmazza a kormányzati adókat, azt a foglaláskor az ár részletezésénél látni fogja. Kérjük, kattintson ide az esetleges állami adókkal kapcsolatos további részletekért.

Jegyáraink nem tartalmazzák a külső felek által a szolgáltatásaink nyújtásáért (pl. repülőtéri és biztonsági, valamint karbantartási díjak) felszámított díjakat és költségeket. Az ezen szolgáltatásokért felszámított költségek minket terhelnek.

Ha nem utazik, kérelmezheti az Ön által kifizetett kormányzati adók teljes visszatérítését. A díjtáblázatunkban meghatározott kormányzati adók visszatérítésére vonatkozó adminisztrációs díjat azonban meg kell fizetnie. Az igénybe nem vett járat indulási dátumától számított egy hónapon belül be kell nyújtania igényét. Az Ön által kifizetett egyéb díjakat nem áll módunkban visszatéríteni Önnek.

4.2.2 A kormányzati adók folyamatosan változnak és a foglalást követően is bevezethetők. Ha valamely kormányzati adó a foglalást követően kerül bevezetésre vagy annak összege nő, indulás előtt meg kell fizetni az új adót (vagy a különbözetet). De úgy is dönthet, hogy nem utazik és kéri a foglalási költség teljes visszatérítését. Hasonlóképp, ha valamely kormányzati adó megszűnik, és így többé nem vonatkozik Önre, vagy összege csökken, visszaigényelheti tőlünk a kifizetett összeget vagy a különbözetet.