Veszélyesen közel került az Emirates felszálló Airbus A380-asához egy pilóta nélküli repülőeszköz, feltehetően egy kisebb méretű drón. Az esetre – a korábbi incidensekhez hasonlóan – egy közösségi médiában megjelent videó nyomán derült fény.

Az esemény Mauritiuson történt, a dubaji székhelyű Emirates EK702-es számú járatát teljesítő Airbus A380-ast videózta le valaki egy drónnal, a felvételt pedig feltöltötte a közösségi médiába.

Az eredetinek tűnő (nem manipulált) videón az látszik, amint az óriásgép felszáll a Plaine Magnien Nemzetközi Repülőtér 14-es futópályájáról, melyet a futópálya tengelyétől nem messze balra videóztak le a kamerás távirányítású repülőeszközzel.

A leírások szerint a drón azonos magasságban és akár kevesebb, mint 100 méterre lehetett a repülőgéptől néhány pillanatig.

A felvételből nem lehet következtetni az eszköz típusára és a méretére sem, a videó minősége alapján azonban valószínűsíthető, hogy egy kisebb méretű drónról lehet szó és nem profi pilóta irányította azt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A380 fly's past a drone?!?!?!?!

Fresh off the internet, is this really drone footage. What drone do you think it is? Source : https://www.helicomicro.com/2018/07/17/stupido-a380-emirates-filme-au-decollage-de-lile-maurice/Disclaimer :This isn't my video and is shared for awareness please refer to the link above.

Közzétette: Anthonyvlog – 2018. július 17., kedd

Elvileg a tiltott zónán kívül volt

Bizonyos gyártók, például a DJI mindegyik drónjában van egy GPS alapon működő biztonsági megoldás, amely korlátozza a repülést a tiltott zónákban, például repterek felett vagy azok közvetlen környezetében. (A megoldást sajnos könnyen lehet hatástalanítani és ezt sokan meg is teszik – a szerk.)

A tiltott zóna, és a drón feltételezett pozíciója.

A mostani felvételt készítő eszköz azonban a mauritiusi reptér – a gyártók által a helyi törvények figyelembevételével meghatározott – “piros zónáján” kívül repült, de ennek ellenére veszélyesen megközelíthette a felszálló repülőgépet.

Nem az első eset

Mint arról beszámoltunk, nemrég több drónpilótákat tömörítő szervezet is felemelte szavát Amerikában, mert egy szintén ismeretlen társuk felülről videózta le saját eszközével a Frontier Airlines egyik keskenytörzsű Airbus utasszállító repülőgépét leszállás közben.

Szerencsére akkor a mostani esethez hasonlóan nem történt ütközés, de 2017 októberében Quebec-ben a Skyjet regionális cég gépe rongálódott meg súlyosan egy drón miatt, egy hónappal később pedig az Aerolíneas Argentinas egyik Boeing 737-800-asa találkozott össze egy pilóta nélküli eszközzel.

Illusztráció, DJI Spark drón (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Februárban pedig az egyesült államokbeli Dél-Karolinában egy kis magasságban oktatórepülést végző helikopter szenvedett balesetet azért, mert a pilóta megpróbálta elkerülni az ütközést, de a gép farokrotorja beleakadt egy fába.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) pedig már egyértelműen közölte, szerintük a pilóta nélküli légijárművekkel történő ütközések még a madarak elütésénél is veszélyesebbek.

Leghatékonyabban eddig Oroszországban sikerült kivédeni a hasonló eseteket, ahol nemrég jelentették be, hogy minden nagyváros körül anti-drón radarpajzsot helyeztek üzembe, amelyet folyamatosan fejlesztenek.