Veszteségbe taszították a francia személyzet sztrájkjai az Air France-KLM csoportot az első félévben, pedig egy évvel korábban még szép nyereséget termelt a társaság.

A francia-holland cégcsoport honlapján közölt első féléves eredménykimutatása szerint az árbevétel 0,8 százalékkal 12,4 milliárd euróra növekedett, az utasforgalom pedig a sztrájkok miatti 2,5 százalékos kapacitáscsökkenés ellenére is képes volt 2,8 százalékos emelkedésre. Az év első 6 hónapjában a társaság 48,4 millió utast fuvarozott.

A költségek között a bér jellegű kifizetések (amelyek a legnagyobb tételt jelentik a kiadások között) 2,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szinte,t kerozinért viszont az Air France-KLM 1,5 százalékkal kevesebbet fizetett.

A sztrájk hatásai nélkül a társaság hasonló eredményt hozott volna, mint tavaly, de

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

az Air France 12 napos sztrájkja 335 millió eurójába került a cégcsoportnak.

Az üzemelésből származó eredmény 228 millió euró lett, tehát nyereséget termelt, de ez az eredmény 58,8 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. Az adózott eredmény ennek megfelelően szintén csökkent: a tavalyi 451 milliós nyerség 158 milliós adózott veszteségbe csapott át.

A hálózatos légitársaságoknál 0,3 százalékos bevételcsökkenést regisztráltak, az üzemi eredmény pedig egyelőre még pluszban van: 150 milliós nyereség mutatkozott, de ez 321 millióval elmarad a tavalyitól.

A KLM Boeing 737-800-asa Budapesten (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A Transavia ezzel szemben szépen tudott növekedni: utasforgalma 7,4 százalékkal 7,3 millióra nőtt, a járatok töltöttsége 2,9 százalékponttal 92 százalékra javult, az üzemi eredmény pedig a tavalyi 20 milliós veszteség után éppen átfordult nyereségbe: 3 milliót kerestek a diszkont társasággal.

Az év hátralévő részére az Air France-KLM azzal számol, hogy a kapacitásbővítés a korábban várt 2,5-3,5 százalék körül alakul, az egységbevétel pedig meghaladja majd a tavalyi szintet.