A HungaroControl immár ötödik alkalommal rendezte meg a látvarepülés szabályai szerint közlekedő pilóták szezonnyitó tanácskozását, a VFR Repülésbiztonsági Fórumot, a járványhelyzet miatt ezúttal virtuálisan.

A rendezvény célja a korábbi évekhez hasonlóan az volt, hogy hasznos ismeretekkel gazdagítsa a kisgépes pilótákat, hozzájárulva ezzel a hatékonyabb felkészüléshez és a légi közlekedés biztonságához. Bár a járványhelyzet miatt a fórum ezúttal virtuális formában valósulhatott meg, most is kiemelt érdeklődés övezte: az élő közvetítést mintegy százötvenen követték folyamatosan a társaság lapunkhoz eljuttatott közlése szerint.

A résztvevők előadásokat hallhattak arról, hogyan készülhetnek fel a lehető legkörültekintőbben a repüléseikre, és szó esett a repülési terv benyújtásának fontosságáról, valamint arról, hogy miként kerülhető el a felesleges frekvenciaterhelés.

Betekintést nyerhettek a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren végrehajtott VFR gyakorlórepülések tornyos irányítói tapasztalataiba. Megismerhették a 2020-as légirendészeti ellenőrzések tanulságait, az eseményvizsgálatok által felfedett repülésbiztonsági kockázatokat, mindemellett tájékozódhattak az eseti légterek igénybevételének új szabályairól, valamint a katonai repüléseknek a nem ellenőrzött légterek forgalmára gyakorolt hatásairól.

Fotó: AIRportal.hu

Kurucz Mihály, a társaság repülésbiztonsági, minőségirányítási és belső ellenőrzési igazgatója, a rendezvény házigazdája kifejtette: az idei virtuális tanácskozás kiemelkedő látogatottsága, sikere egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kisgépes pilóták elkötelezettek a repülésbiztonság növelésében és az ehhez szükséges tudás elmélyítésében. A HungaroControl számára pedig fontos visszajelzés, hogy a VFR Repülésbiztonsági Fórumnak e nehéz körülmények közepette is van létjogosultsága, és mindenképp folytatni kell ezt a hagyományt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A főszervező hozzátette: köszönik az Innovációs és Technológiai Minisztérium Légiközlekedési Hatóságának, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának, a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályának és az Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztályának, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központjának, nem különben a HungaroControl munkatársainak, hogy értékes előadásaikkal évről évre emelik a repülésbiztonsági fórumok szakmai színvonalát.

A 2021. március 4-én megrendezett VFR Repülésbiztonsági Fórum előadásait a HungaroControl ezúttal is elérhetővé teszi hivatalos YouTube-csatornáján.