Debrecen város többségi tulajdonába került a város repülőterét üzemeltető cég, a Debrecen Airport új ügyvezetőjének a Budapest Airport repülőtér üzemeltetési vezetői posztjáról nemrég távozó Maráczy Pétert javasolta a város polgármestere.

Visszavette repülőterének működtetését Debrecen város a magánkézben lévő üzemeltetőtől, a Herdon István nevéhez kötődő Xanga cégcsoporttól – értesült a Dehir.hu debreceni hírportál.

Amint arról korábban az AIRportal.hu is beszámolt, Papp László polgármester az üzemeltető cég többségi tulajdonának megvásárlására tett javaslatot. A portál információi szerint a debreceni közgyűlés szeptember végi ülésén döntött arról, hogy másfél millió forintos ajánlatot tesz az önkormányzat a debreceni repülőteret üzemeltető cég üzletrészének 49,96 százalékára.

Papp László friss közgyűlési előterjesztéséből kiderül, hogy erről meg is kötötték a szerződést az eddigi tulajdonossal.

Az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft-ben így 49,96 százalékos üzletrésze van az önkormányzatnak, 25,02 százalékos üzletrésze pedig a városi holdingnak, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-nek – írja a lap.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mivel azonban a holding száz százalékban az önkormányzat tulajdona, ezt városi tulajdonrésznek lehet értelmezni, s már a város a többségi tulajdonos az Airport Debreceni Holding Vagyonkezelő Kft. helyett, melynek a tulajdonosa a Xanga (a Xanga Investment Vagyonkezelő és Befektetési Kft.).

A változtatásra Papp László polgármester elmondása szerint azért volt szükség, mert már
olyan mértékben nő az utasforgalom a repülőtéren, hogy elodázhatatlanok az újabb fejlesztések. Ezekre azonban már nem volt forrása az eddigi többségi tulajdonosnak. A fejlesztéseket így pályázati, állami és városi forrásból fogják megvalósítani.

Nem ez lesz az egyetlen változás a debreceni repülőtéren, a légikikötőt üzemeltető cég eddigi ügyvezetője, Herdon László ugyanis lemondott. Herdon László (a Xanga első emberének, Herdon Istvánnak a rokona) 2016 novembere óta irányította az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft-t.

Papp László polgármester előterjesztésében azt javasolja, hogy az új ügyvezetőnek Maráczy Pétert válasszák meg.

Maráczy Péter széleskörű légiközlekedésben szerzett tapasztalatokkal rendelkezik a földi kiszolgálás és a repülőtér üzemeltetés terén is. A szakember nyár közepéig a Budapest Airport repülőtér üzemeltetési vezetője volt.

A közgyűlés jövő heti ülésén dönthet arról, hogy javasolja-e ügyvezetőnek Maráczy Pétert. Ha igen, a szakembert a cég taggyűlése október 31-ei hatállyal nevezheti ki a repteret üzemeltető cég első számú vezetőjének.