Többségi tulajdont szerezne Debrecen város a Debrecen Airportot üzemeltető cégben, Papp László, a cívis város polgármesterének előterjesztése szerint. Ha létrejön a polgármester által javasolt tranzakció, az önkormányzatnak 74,98 százalékos üzletrésze lenne a légikikötőt üzemeltető kft-ben – tudta meg a Dehir.hu debreceni hírportál.

Forrás: Debrecen Airport

A hírportál cikke szerint az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft-ben jelenleg 25,02 százalékos üzletrésze van az önkormányzatnak. Egészen pontosan a városi holdingnak, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-nek. Mivel azonban a holding száz százalékban az önkormányzat tulajdona, ezt városi tulajdonrésznek lehet értelmezni.

A repteret üzemeltető kft. 74,98 százalékos üzletrésze jelenleg az Airport Debreceni Holding Vagyonkezelő  Kft-é, melynek a tulajdonosa a Xanga (a Xanga Investment Vagyonkezelő és Befektetési Kft.). Mindez azonban a közeljövőben megváltozhat.

Papp László polgármester azt javasolja a közgyűlésnek, hogy az önkormányzat vegye meg a többségi tulajdonostól az üzletrészének 49,96 százalékát.

Ily módon a város kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tulajdonrészével együtt az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft. 74,98 százalékos többségi befolyásával rendelkezne.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az üzletrészt a független könyvvizsgáló által megállapított értéken, de legfeljebb 5 millió forintért venné meg a város.

Papp László előterjesztésében azt írja, az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődött a repülőtér. Az újabb, már bejelentett Wizz Air-járatoknak köszönhetően most úgy számolnak, a 2020-as  évek elejére meghaladhatja az éves utasszám az egymilliót.

„Ennek eléréséhez, az utazóközönség megfelelő színvonalú kiszolgálásához, valamint a 139/2014/EU rendelet alapján a 2018-ban kiadott új engedélynek és az egyre szigorodó uniós jogszabályoknak megfelelő további fejlesztések, beruházások szükségesek, amelyek meghaladják a jelenlegi üzemeltető többségi tulajdonosának kapacitásait, erőforrásait, ezért célszerű az önkormányzatnak az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft-ben többségi befolyást szereznie.

A többségi érdekeltség biztosítaná, hogy az önkormányzat megfelelő ráhatással legyen a repülőtér működésére, a támogatás felhasználására és a mindennapi üzemszerű működésre” – fogalmaz Papp László.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a másik fél, a Xanga is hozzájárulna a változtatáshoz.

A döntést a közgyűlés jövő heti ülésén hozza meg a városi képviselőtestület.

A debreceni önkormányzat tíz éve, 2008-ban kötött megállapodást a Xanga-csoporthoz tartozó Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető  Kft-vel a repülőtér üzemeltetéséről.

Amint arról minden hónapban beszámolunk, a repülőtér forgalma hónapról hónapra fejlődik, a Wizz Air hamarosan egy második repülőgépét is a debreceni bázisa helyezi. A repülőtér forgalmát jelentősen fellendítheti a cívis városban épülő BMW gyár, az autógyártó egyik fontos szempontja volt a beruházásnál, hogy a város repülőtérrel rendelkezik.