Mélyre ható vizsgálatot kezd az Európai Unió versenyjogi szerve a Taromnak szánt 190 millió euró értékű román állami támogatás ügyében.

Mint arról korábban beszámoltunk, az állam 36,7 millió euró értékű hitelt adott a Taromnak, hogy a légitársaság ne menjen csődbe, ezt az unió 2020 februárjában jóváhagyta.

Ezt követően a román közlekedési miniszter bejelentése szerint elkezdenék a Tarom ötéves reorganizációját, amelyben csökkenni fog a légicég mérete, és megújulhat flottája is. Az állam ezt a folyamatot 190 millió euró értékű tőkeinjekcióval, közvetlen állami támogatással és adósságrendezéssel akarja segíteni.

Az unió versenyjogi szabályai szerint rendkívüli helyzetben az államok szigorú körülmények között nyújthatnak anyagi segítséget a társaságoknak. A mentőcsomag fél évig tarthat, ha ennél tovább lenne szükség a támogatásra, akkor átszervezési terveket kell benyújtani, amelyet az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia. Ebben bizonyítani kell, hogy a cég állami támogatás nélkül is életképes marad.

Illusztráció, a Tarom egyik Boeing 737-700-asa (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Jelen helyzetben viszont a bizottság közleménye szerint a testület kételkedik abban, hogy ezeknek a feltételeknek a Tarom támogatása megfelel-e.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezért mélyreható vizsgálatot indítottak, amelynek feladata a reorganizációs terv elemzése mellett az is, hogy kiderítse: nem torzul-e a verseny jelentős mértékben a támogatással, és, hogy a Tarom kellő mértékben hozzájárul-e az átszervezés költségeihez.