Vízszintesen állítható kartámaszt szabadalmaztatott az Egyesült Államokban az Airbus, amellyel a kövérebb, illetve akár a két kisebb gyerekkel utazóknak tehetik kényelmesebbé a repülést – szúrta ki a brit Daily Post.

Mint írták, az amerikai szabadalmi hivataltól most kapta meg az európai repülőgépgyártó a jóváhagyást egyebek között az újrakonfigurálható kartámaszra is, amelyre mint „elhízott szék” utalnak.

Tény, a kövér utasok repülése, illetve repültetése nem teljesen fájdalommentes sem a légitársaságnak, sem az utasoknak, erre találta most ki az Airbus az állítható kartámaszt, amelyet vízszintesen lehet állítani, így legalább a kartámasz nem szűkíti be a variálási lehetőségeket. A szabadalomhoz beadott grafika szerint a középső két támasz egy sínen csúsztatható, így könnyen az utazási igényhez állítható.

A rajzról az is kivehető, hogy a ülőlap és a háttámla is egy egységet alkot, szemben a mostani székekkel.

A két támaszt feljebb állítva ugyanis két túlsúlyos utas is kényelmesen elfér egymás mellett, vagy akár négyen – a szülők két kisebb gyerekkel – is utazhatnak egy sorban, így mindenki egy sorban, kényelmesebben utazhat, nem mellesleg újabb kiegészítő bevételi forrást jelenthet a légitársaságoknak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Európán belüli business classok esetében is hasznos lehet ez az újítás, ahol a középső széket „az Ön kényelme érdekében” üresen hagyják. Ebben az esetben a két kartámaszt a középső hely közepére tolva sokkal kényelmesebben telhet az utazás.

A gyártó a szabadalmi hivatal bejegyzésével a tervek elkészítése után most már nekiláthat az első prototípus legyártásához, a Daily Post szerint az Airbus vezetése is hozzájárult a termék kifejlesztéséhez.