Több mint 30 ország, köztük az Európai Unió tagállamainak polgárai is vízummentesen utazhatnak Srí Lankára az eredeti tervek szerint május 1-jétől. A beutazási könnyítést azonban a tavasszal történt terrortámadások miatt egyelőre felfüggesztették.

Egyszerűbb lesz a turisták számára a bejutás Srí Lankára, miután a szigetország kísérleti jelleggel eltöröli a vízumkötelességet több mint harminc országgal szemben. Köztük vannak az Európai Unió tagállamai, de az USA, Ausztrália, Új-Zéland, Thaiföld, Malajzia, Szingapúr és Dél-Korea is.

Srí Lanka homokos tengerpartjai népszerű úti célnak számítanak (Forrás: Unsplash)

A magyar állampolgárok számára eddig sem jelentett különösebb nehézséget a vízum megszerzése, hiszen egyszerű online igényléssel lehet igényelni, ám ennek ára 35 dollár volt, amelyet még indulás előtt át kellett utalni.

Az új szabályoknak köszönhetően nem lesz szükség előzetes kérvényezésre, a 30 napos turistavízumot érkezéskor, a repülőtéren ingyen megkapják az utasok.

A szigetország turizmusa az utóbbi években rohamosan bővül, köszönhetően a homokos tengerpartjainak, valamint a sziget belsejében található érintetlen őserdőknek, amelyek számtalan őshonos állat- és növényfajnak adnak otthont. A szigeten rengeteg elefánt él, az egyik legnépszerűbb turistalátványosság azonban az elefántrezervátum lakóinak fürdése a folyóban. Srí Lanka híres a látványos vasútvonalairól, amelyek keresztülszelik az országot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Vasútvonal az esőerdőn át (Forrás: Unsplash)

Srí Lanka Budapestről a legegyszerűbben a Qatar Airways és az Emirates járataival érhető el, amelyek egy átszállással a colombói Bandaranaike nemzetközi repülőtérre érkeznek.

Aki a szigetországba utazik, annak érdemes felkészülnie, hogy a kétharmad Magyarországnyi területen nagyjából 20 millió lakos él, többségük a tengerparti városokban, így sokszor érezhető a zsúfoltság. Ráadásul a turisták megnövekedett számával az ország nemigen tud lépést tartani, ezért a hotelek olykor irreálisan magas árat kérnek egy-egy szobáért.

A turisták kedvenc programja az elefántfürdetés (Forrás: Unsplash)

A vízummentes beutazás lehetőségét a Srí Lanka-i kormány az eredeti tervek szerint kísérleti jelleggel vezeti be 6 hónapos időtartamra, de amennyiben sikeres lesz a kezdeményezés, a továbbiakban is érvényben tartják.

Az ország vonzerejét beárnyékolja a tavasszal történt terrortámadás-sorozat, amely a turizmus fejlődésére is negatív hatással van, rövid és középtávon biztosan. A beutazás könnyítéséről szóló döntést még a sajnálatos események előtt meghozta a kormányzat, később viszont a bevezetést el kellett napolni a terrorcselekmények miatt.