Az elmúlt hónapokban a KLM, a Thalys és az NS Dutch Railways környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve hosszú távú tervet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogyan csökkentse légi járatainak számát Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között – közölte lapunkkal a KLM Holland Királyi Légitársaság.

A KLM 2020. március 29-étől a Thalys nagysebességű vonatával helyettesíti a Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között közlekedő napi járatainak egyikét.

A KLM nagyrészt a Cityhopper Embraer E175 és E190-es típusaival repüli az Amszterdam – Brüsszel járatokat. (Fotó: AIRportal.hu)

A KLM Holland Királyi Légitársaság ötről négyre csökkenti napi légi járatai számát Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között, a maradék egy járatot pedig a Thalys nagysebességű vonatával váltja ki.

A két repülőtér közötti távolság körülbelül 200 kilométer, Thalys menetrendje szerint a vonatok 1 óra 50 perc és 2 óra közötti menetidővel teszik meg ezt a távolságot.

A vasúti szerelvények sebesség, megbízhatóság és kényelem szempontjából teljes mértékben megegyeznek a légi közlekedés nyújtotta szolgáltatásokkal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az az elhatározás, hogy ötről négyre csökkentsék a napi járatok számát a Brüsszel–Schiphol távon csak az első lépés, ugyanis a KLM szándéka, hogy még tovább redukálja a repülőjáratok gyakoriságát ezen a szakaszon.

A rövid járatokat eddig is első sorban azok az utasok használnak, akik az amszterdami Schiphol repülőtérről csatlakozó járatokkal repülnek interkontinentális állomásokra.

Az amszterdami Schiphol Plaza bejárata, amely a repülőtéri terminál kapuja és vasútállomás is egyben. (Forrás: Schiphol Airport)

„Az intermodális szállítás – beleértve a vonatokat és a repülőgépeket – továbbra is összetett és kihívásokkal teli üzlet. Célunk, hogy mindkét területen a maximumot nyújtsuk. A napi járatok számának csökkentése remek módja annak, hogy még több tapasztalatot szerezzünk az Air&Rail-szolgáltatások terén” – nyilatkozta Pieter Elbers, a KLM elnök-vezérigazgatója.

A KLM a Thalys és az NS Duch Railways összefogása része a KLM „Fly Responsibly” kezdeményezésének. Mindemellett a résidő korlátozásaival is számolnia kell a KLM-nek a Schiphol repülőtéren. A vasúti szolgáltatások bonyolítják majd a Schipholra érkező mellékutas forgalmat, a rendelkezésre álló közlekedési módoknak köszönhetően pedig javul a hálózat minősége.

Air&Rail-szolgáltatás könnyen foglalható a KLM.com-on keresztül.

A KLM-járatokkal történő egyszerűbb kapcsolat biztosítása érdekében a Thalys, a NS, a KLM és a Schiphol repülőtér törekszik a poggyászkezelés és az egyéb szolgáltatások fejlesztésére, valamint külön Air&Rail check-in pultot hoznak létre az amszterdami Schiphol repülőtéren.