Az Egyesült Államok fővárosa igazi főnyeremény a múzeumok kedvelőinek, hiszen szinte az összes itteni intézmény ingyenesen látogatható, többek közt a repülésrajongók által kedvelt Nemzeti Légi- és Űrmúzeum is.

A Capitolium, az USA egyik szimbóluma

A főváros hivatalos neve Washington, D.C. (District of Columbia, azaz Columbia kerület), de leggyakrabban csak “Washington City”-ként vagy “DC”-ként emlegetik, megkülönböztetve az azonos nevű szövetségi államtól, amely a nyugati parton fekszik.

Hétszázezres lakosságával csupán a 20. legnagyobb város az USA területén, azonban a látnivalók tekintetében a legnagyobbakkal is vetekedhet.

Washington rengeteg nemzeti, történelmi emlékműnek és múzeumnak ad otthont, amelyeknek többsége a National Mallon található.

Ez egy körülbelül három kilométer hosszú parkos terület a város szívében, a Capitolium (a parlament) és a Lincoln-emlékmű által határolva. Itt található a 169 méter magas Washington-emlékmű, a vietnami háború halottainak emlékműve, a második világháborús emlékmű, a koreai háború veteránjainak emlékműve, amerikai elnökök tiszteletére felállított emlékművek, de a Fehér Ház is a park közvetlen közelében helyezkedik el.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Ronald Reaganről elnevezett, belföldi forgalmat lebonyolító repülőtér közel van Washington belvárosához, így a Lincoln-emlékmű felett gyakran látni leszálló gépeket

A kultúra kedvelői számára a Smithsonian Intézet rendkívül izgalmas múzeumai teszik igazán érdekessé Washingtont.

Tizenkilenc múzeum, kilenc kutatóközpont és egy állatkert van a szervezet birtokában, amelyekben együttesen 154 millió kiállított tárgy található.

Az évi 30 millió turista örömére a Smithsonian múzeumaiba a belépés egytől-egyig ingyenes.

Van itt természettudományi, történelmi kiállítóhely, művészeti galéria, de számunkra a legérdekesebb a Nemzeti Légi- és Űrmúzeum volt (National Air and Space Museum).

Ebben található a világ legnagyobb és legjelentősebb légiközlekedési és űrkutatási gyűjteménye, lefedve a repülés történetének valamennyi korszakát. A múzeum két helyszínen várja a látogatókat: a főépület a National Mallon, fiókintézménye pedig Washingtontól körülbelül 50 km-re, a Dulles reptéren található.

Az utóbbi területen lévő Steven F. Udvar-Hazy Center hangárszerű épülete a magyar származású amerikai üzletember, a légiközlekedési ipar élő legendája (Udvarházy István) után kapta a nevét, aki 1999-ben 65 millió dolláros adományával lehetővé tette a központ létrejöttét.

Olyan repülőgépeket lehet itt megtekinteni, mint az Air France legendás Concorde-ja, az Enola Gay nevű Boeing B-29 Superfortress bombázó, amellyel ledobták az atombombát Hirosimára, vagy a Discovery űrrepülőgép.

A Steven F. Udvar-Hazy Központban az Air France egyik Concorde-ja is megtekinthető (forrás:airandspace.si.edu)

A National Mallon található főépületben is akad bőven látnivaló: többek között megnézhetjük egy Boeing 747-100 pilótafülkéjét, az Apollo 11 parancsnoki egységét, valamint számtalan első és második világháborús repülőgépet.

Van itt planetárium, IMAX mozi, számtalan interaktív kiállítás is. Repülés- és légiközlekedés-rajongók számára ez az intézmény maga a paradicsom: napokat el kellene itt tölteni ahhoz, hogy mindent megnézhessünk. Nem meglepő, hogy a Nemzeti Légi- és Űrmúzeum óriási népszerűségnek örvend: évi 7 millió látogatójával a világ harmadik leglátogatottabb kiállítóhelye.

Washington amerikai viszonylatban kisebb városnak számít, viszont unatkozni biztosan nem fogunk itt. Ha New Yorkba utazunk, akkor érdemes pár napot a fővárosra is szánni, ahova könnyen el lehet jutni repülővel, kocsival, vagy busszal is, hiszen a távolság a két város között csupán 350 kilométer.