Megérkezett az angol fővárosba vasárnap kora reggel a polgári repülés történetének első menetrendszerű londoni nonstop légijárata Ausztráliából – adta hírül az MTI. A légitársaság 2016 decemberében jelentette be a maratoni járat indítását.

A Qantas ausztrál nemzeti légitársaság Boeing 787-9-es repülőgépe helyi idő szerint szombat este 19 órakor szállt fel a nyugat-ausztráliai Perth nagyváros nemzetközi repülőteréről, és
17 óra 2 perces repülés után, brit idő szerint vasárnap reggel 5 óra 3 perckor szállt le a londoni Heathrow repülőtéren, 14 498 kilométer megtétele után.

A járat útvonala a flightradar24.com radarképén.

Az új járat jelenleg a polgári repülés második leghosszabb nonstop menetrendszerű járata.

A leghosszabb leszállás nélküli járatot a Qatar légitársaság működteti Doha és az új-zélandi Auckland között, de ez a táv is csak 32 kilométerrel haladja meg a Qantas új Perth-London járatának hosszát.

Az első nonstop Perth-London járatot a légitársaság speciális festésű Boeing 787-9 Dreamlinere teljesítette. (Forrás: Qantas)

A Qantas eddigi leghosszabb, nem egészen 14 ezer kilométeres leszállás nélküli menetrendszerű járata a Sydney és Dallas között járat volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ausztrál légitársaság eddig is közlekedtetett napi járatokat Londonba Airbus A380-as óriásgépekkel, de ezek útközben leszállnak Dubajban. E járatok menetideje a technikai megállóval együtt – az útvonaltól és az időjárási viszonyoktól is függően – 20-22 óra.

A Perth-ből vasárnap reggel érkezett nonstop járaton utazott Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója is.

A járatnyitó repülőgép szinte vadonatúj: a Qantas a múlt hónapban vette át és állította forgalomba. A Boeing 787-est a típus átlagánál szellősebben rendezték be: a gép turistaosztályán 166, a Premium Economy – a turista- és a business-osztály közötti szintű – részlegben 28, business-osztályon 42 ülés van; ez utóbbiakat ággyá lehet alakítani.

A Qantas 1947-ben indította menetrendszerű járatait Ausztrália és London között, de akkor az út négy napig tartott, hét leszállás közbeiktatásával.

A Perth-ből érkezett vasárnapi nonstop járaton több utas önkéntes kísérletnek vetette alá magát: különböző kisméretű orvosi észlelőműszereket viseltek, amelyek feljegyezték mentális állapotuk változását, étkezési és fizikai aktivitásukat, és azt, hogy mennyit aludtak az úton.

Amint korábban megírtuk, a légitársaság egészséges és különleges összetevőket tartalmazó ételkínálatot vezetett be a Perth-London járatain. A menüsorral az időzóna-váltás problémáit, a jetlag hatásait igyekszik csökkenteni a légitársaság.

Amint korábban megírtuk, a Qantas hamarosan Párizsba is tervezi leszállás nélküli járatok indítását.

Így szállt fel a speciális festésű Boeing 787-9-es…

Inaugural QF9 take-off

It’s wheels up for QF9 'Emily Kame Kngwarreye' on its way from Perth to London.

Közzétette: Qantas – 2018. március 24.

…és így érkezett meg 17 óra múlva Heathrowra

QF9 Landing in London

QF9 has landed in London after just over 17 hours of flight ✈️

Közzétette: Qantas – 2018. március 25.

ez pedig már a délutáni visszaút

QF10 has left London's Heathrow Airport

QF10 has left London's Heathrow Airport on its way non-stop to Australia ✈️🇦🇺️

Közzétette: Qantas – 2018. március 25.