Több mint 18 órát repült a Qantas Airbus A380-asa egyhuzamban nem kereskedelmi járaton, a gép felújításról érkezett vissza Sydney-be.

A VH-OQH lajstromú gép Drezdában volt kabinfelújításon a Simple Flying beszámolója szerint. Az A380-as egy Sydney-Szingapúr-London járat után a brit fővárosból repült át még október végén Drezdába, majd egy tesztrepülés után december 19-én indult haza.

Forrás: Qantas

A QF6016-os járat 18 óra 27 perc alatt tette meg a főkörön 16 105 kilométeres utat. Eközben 3 kontinens 16 országának légterén repült át. Azóta már szolgálatba is állt, bár műszaki hiba miatt jelentős késéssel tudott csak elindulni Los Angelesbe.

Az A380-asokat több légitársasággal ellentétben Alan Joyce vezérigazgató nyilatkozata szerint az ausztrál cég megtartja. Ennek jegyében a kabin 10 év után teljes felújításon esik át, és ezek a gépek is megkapják a 787-eseken és A330-asokon már bemutatott új berendezést. A programot még tavaly májusban jelentette be a Qantas.

Premium Eco. Forrás: Qantas

Nem minden A380-as ilyen szerencsés, az elmúlt hetekben az Air France is megszabadult az első példánytól, és hamarosan mind a tíz távozik a flottából. Eközben az Airbus rendelésállományában 10 alá csökkent az A380-asok száma, ebből nyolc az Emirates-hez kerül, egy pedig az ANA flottájában teljesít majd szolgálatot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A használt repülőgépek piacán lehetne még keresnivalója az A380-asnak, a portugál Hi Fly korábban már jelezte, hogy a meglévő Superjumbójuk mellé újabbakat vásárolnának.