A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a városközponttal összekötő gyorsforgalmi út felújítása és kibővítése 2023-24 között készülhet el – hangzott el a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, a megvalósíthatósági tanulmány 2020 elejére lesz kész, majd a tervezési és engedélyeztetési szakaszt követően a kivitelezésre szóló közbeszerzést 2022-ben hirdetik ki, az út felújítása és bővítése 2023-24-ig készülhet el.

Az eredeti tervekhez képest ez a felújítás nagyobb ívű lesz, összehangolják a leendő új Duna-híddal, szélesítenek több csomópontot és több helyen különszintű kereszteződést alakítanak ki.

A ferihegyi gyorsforgalmi út fejlesztésére 20,3 milliárd forintot szán a kormány egy 2018. áprilisában tett bejelentés szerint. Az Index beszámolója szerint a projekthez EU-s forrásokkal is számol a kormány.

A repülőtérre vezető út teljes megújítását még a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódó fejlesztések részeként akarta megvalósítani a kormány. A pályázat visszavonását követően azonban Tarlós István főpolgármester 2017. február végén bejelentette, hogy elmarad az út felújítása.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció. Dugó a gyorsforgalmi úton az egyes terminál előtt. (Fotó: AIRportal.hu)