Miután kizárta az USA a törököket az orosz légvédelmi rendszer megvásárlása miatt az F-35-ös vadászgép-programból, Recep Tayyip Erdogan elnök bejelentette, hogy „átgondolják” a nemzeti légitársaság csaknem száz darab 737-esre, 787-esre és 777-esre szóló megrendelését.

„Ha így megy tovább, még egyszer át kell gondolnunk” – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az állami Turkish Airlines nagy Boeing-megrendeléséről az ország köztévéjében az Aerotelegraph szerint.

Az államfő azért fenyeget a csaknem száz Boeing 737 MAX, 787-9 és 777F lemondásával, mert az USA az orosz légvédelmi rakétarendszer megvétele miatt kizárta Törökországot az F-35-ös vadászgép programjában való részvételből.

Forrás: Boeing

Ismeretes, a közel-keleti ország az új generációs harci típus egyik nagy vevője lenne, ám közben nemrég megkezdte az orosz gyártású Sz-400-as rakétarendszer elemeinek átvételét. Az Egyesült Államok illetékesei szerint ezzel afféle „trójai faló” kerülne az F-35-ös programba, amely nem megengedhető.

Az ügyön az sem segít a jelek szerint, hogy a közelmúltbeli G20-as csúcsértekezleten Donald Trump amerikai elnök Erdogannal megbeszéléseket folytatott, és a közlések szerint az egyébként NATO-szövetséges felek hangsúlyozták, hogy számos területen remek az együttműködés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A többmilliárd USA-dollár értékű Boeing-szerződésből néhány gépet már átvett a Turkish Airlines, így a jelenleg repülési tilalommal sújtott 737 MAX-okat is, valamint az első 787-esét, amelynek nemrég egy reklámfotózáskor a reflektoroktól megolvadt az egyik ablaka. A fennmaradó példányok között van még 63 darab 737 MAX, huszonnégy 787-9 és három teherszállító 777F.