A Budapest Airport 325 millió eurós, környezeti és társadalmi szempontból is felelős, kamatlábcsere-megállapodást kötött – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

A megállapodás résztvevője a BNP Paribas Hungary, amely koordinátorként közreműködött és 200 millió eurót jegyzett, valamint a Credit Agricole CIB, míg a Rothschild & Co tanácsadóként vett részt az ügyletben.

A 2,5 éves futamidejű megállapodás pénzügyi célja a kamatlábcsere, vagyis korábbi hitelek változó kamatainak fixre váltása.

A Budapest Airport a kiszámíthatóbb kamatszolgálatátásnál is fontosabbnak tekinti, hogy a budapesti Liszt Ferenc repülőtér környezetbarát működéséhez pénzügyi hátteret biztosított.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Chris Dinsdale vezérigazgató a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a megállapodás keretében vállalták többek között a fenntartható villamosenergia-ellátás kiépítését saját naperőműből, továbbá legalább 100 új elektromos töltőpont kialakítását a repülőtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ESG-alapú, vagyis környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból is felelős megállapodások lényege éppen az, hogy alacsonyabb pénzügyi költségeket biztosítanak a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatok számára – írták.

Hozzátették, hogy a Budapest Airport továbbra is keresi a zöld finanszírozási lehetőségeket, és elkötelezett a repülőtér fenntartható működtetése mellett. A Repülőterek Nemzetközi Tanácsának (ACI) kezdeményezéséhez csatlakozva 2019-ben vállalták, hogy legkésőbb 2050-re a működésből fakadó nettó karbonkibocsátást nullára csökkentik, de elképzelhetőnek tartják, hogy ezt akár már 2035-re sikerül elérni.