Újabb érdekeltséget szerezne a török nemzeti légitársaság, ezúttal értesülések szerint a pénzügyi gonddal küzdő kínai HNA-csoporttól venné meg a Virgin Australia húsz százalékát.

Folytatná a részesedésvásárlásokat a török nemzeti légitársaság, miután a segítségével és 49 százalékos tulajdonszerzésével beindították az Air Albaniát, ám ezúttal a világ másik végén – írja az aero.de portál a Bloomberg értesülésére hivatkozva.

A hírek szerint az adóssággal küzdő kínai HNA-csoporttól megvenné a Turkish a Virgin Australia 20 százalékát, ám a részesedés iránt vélhetően érdeklődik még a többi tulajdonos, így például a Singapore Airlines is.

A Virgin Australia egyik 737-800-asa (Forrás: Wikimedia Commons)

Mint megírtuk, a Hainan Airlines-t is birtokló HNA-csoport az utóbbi időben nehéz pénzügyi helyzettel küzd, számos Airbus-gépét nem tudta egy ideig átvenni, és megszabadult a Hong Kong Express nevű leánycégétől is, amelyet a Cathay Pacific vett meg.

A tőzsdei jegyzés szerint jelenleg több mint 900 millió USA-dollárra értékelt Virgin Australia 20 százalékának esetleges megszerzésével újabb területen bővülne a Turkish. A török állami légitársaság az önerős terjeszkedés mellett intenzívebb részesedés-vásárlások felé fordulhat az értesülések szerint. Ismert, hogy a fentebb említett Air Albania mellett régóta fennáll a Lufthansával közös, Sun Express nevű közös vállalkozása is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Virgin Australia, hasonlóan a márkacsoport többi tagjához, a milliárdos Richard Branson társalapító közreműködésével jött létre 2000-ben, mára a kontinensnyi ország második legnagyobb légitársasága lett.

Csaknem száz repülőgépből álló flottájában nyolcvan Boeing 737 Next Generation, öt 777-300ER, hat A330-200-as és több turbólégcsavaros ATR üzemel, valamint 48 példányra leszerződött az új generációs 737 MAX-ból, amelyeket 2021-től tervez átvenni.

Útvonalhálózati térképén belföldi járatok mellett Új-Zéland, Hongkong, Bali, a Csendes-óceán szigetvilágának több pontja és Los Angeles is szerepel.