A kínai HNA-csoport eladja a Hong Kong Express-t a Cathay Pacific légitársaságnak, amely megtartja önálló cégként a fapadost. A tájékoztatás szerint jól kiegészíti egymást a két cég működési modellje, és a diszkont piacra lépéssel a Cathay Pacific a fejlődését biztosítja.

A korábbi híreket megerősítve szerdán bejelentette a Cathay Pacific, hogy megvásárolja a kínai HNA-csoporttól (többek közt a Hainan Airlines tulajdonosától) a Hong Kong Express (HK Express) diszkont légitársaságot – írja a Flightglobal.

A Cathay Pacific és a HK Express üzleti modellje jól kiegészíti egymást a közlemény szerint, és a nagy múltú hongkongi felvásárlás hozzájárul a holding hosszú távú fejlődéséhez.

A szándék az, hogy a HK Express megmarad önálló légitársaságnak, folytatva a diszkont üzemelést. 

A portál emlékeztet arra, hogy a Cathay sokáig nem indított saját, külön fapados légitársaságot, ellentétben a regionális versenytársaival (a felvásárolt egykori Dragonair, ma Cathay Dragon hagyományos, regionális cégként működik).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: HK Express

A HK Express huszonhárom Airbus A320-as típuscsaládba tartozó gépével huszonöt célállomásra közlekedik Hongkongból, főleg Japánba és a környező dél-kelet ázsiai országokba.

A felvásárlási összeg a Cathay tájékoztatása alapján csaknem 5 milliárd hongkongi dollár (628 millió USA-dollár). Ennek majdnem fele készpénz, a maradék pedig kötelezvény, amely a fapados tartozásait fedezi az eddigi anyacége, a pénzügyi gondokkal küzdő HNA felé. Az ügylet természetesen még további egyeztetésektől, illetve a hatósági szervek jóváhagyásaitól függ, de ez év végéig szeretnék lezárni.

A HK Express nettó eszközértéke 1,12 milliárd hongkongi dollárt tesz ki, a tavalyi évre 141 millió dolláros veszteséget jelentett, szemben a 2017-es 60 milliós nyereséggel.

Mint megírtuk, a Cathay tavaly már jelentős nyereségre tett szert, a pénzügyi mélyrepülés után elkezdett költségcsökkentés eredményeként.