Leginkább a nagy fapados légitársaságok bővülésének köszönhető az európai utasforgalom emelkedése az első negyedév adatai alapján, mivel a hálózatos cégek növekedési ütemének sokszorosát produkálták.

A légitársaságok által közzétett statisztika alapján a hálózatos légitársaságok 3-5, a fapadosok 10 százalék fölötti bővülést produkáltak az előző év azonos időszakához képest.

A Lufthansa-csoport hálózatos cégei (Lufthansa, Swiss, Austrian) 3,3 százalékot növekedve 21,8 millióra növelték az utasforgalmukat, a járatok töltöttsége 77,8 százalék volt, ez 0,1 százalékos csökkenést jelent a tavalyi első negyedévhez képest.

Fotó: AIRportal.hu

Az Air France-KLM 19,7 millió utast fuvarozott a január-márciusi időszakban (ebbe a Transavia és a Hop! nem számít bele), ez mindössze 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, a töltöttség 0,4 százalékponttal csökkenve 86,3 százalék volt, de ez még így is a legjobb adat a hálózatos cégek között.

Az International Airlines Group (IAG) a Level és a Vueling teljesítményét nem számolva 17,7 millió utast fuvarozott, ez 4,7 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A járatok kihasználtsága 0,2 százalékpontot növekedve 80,5 százalékra javult.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fapadosok közül a legnagyobb bővülést a magyar kötődésű Wizz Air könyvelhette el, az első negyedévi 11 százalékos forgalombővüléssel. A három hónap alatt 7,6 millió utast szállított a cég, a járatok töltöttsége pedig 1 százalékponttal 92,1 százalékra nőtt.

A Ryanair az első három hónapban 30,8 millió utast fuvarozott, ez 10,3 százalékos bővülésnek felel meg az előző év azonos időszakához viszonyítva, a járatok kihasználtsága 94,3 százalék volt, ez 0,7 százalékponttal magasabb a tavalyihoz képest.

Az Easyjet tavaly október óta nem közli honlapján havi rendszerességgel utasforgalmi adatát, azt a pénzügyi negyedévekhez igazítva közli. Legutóbb január 22-én tettek közzé számokat, eszerint a cég a december 31-ével végződött negyedévben 15,1 százalékkal 21,6 millióra növelte utasforgalmát, a járatok töltöttsége 2,4 százalékponttal 89,7 százalékra mérséklődött.