Kényszerleszállást kellett végrehajtani a Vietnam Airlines egyik újonnan átvett Airbus A321neójával a hazarepülése során. Mint utólag kiderült, a Pratt&Whitney-hajtóművekkel volt probléma.

Az Aviation Safety Network bejegyzése szerint az eset még február elején történt a VN-A621 lajstromú géppel, amelyet aznap vett át a légitársaság az Airbus hamburgi üzemében, és bakui technikai leszállással Hanoiba repülték volna.

Pakisztán légterében azonban a pilóták hibajelzéseket kaptak a jobb oldali hajtóműből. A jelentések szerint először átesésre figyelmeztetés érkezett, amely után magas hajtómű-vibrációra és kiáramló gázhőmérsékletre vonatkozó jelzés jelent meg. A személyzet ez után az út megszakítása mellett döntött és biztonságosan landoltak Lahore-ban.

A Vietnam Airlines első Airbus A321neója felszállás közben Hamburg – Finkenwerder repülőterén. Fotó: Airbus

Az ezt követő átvizsgálások során derült ki, hogy a Pratt&Whittney PW1130G-JM típusú, áttételes hajtómű alacsony nyomású kompresszorának három lapátja sérült meg eddig ismeretlen körülmények között.

Ez volt a gép hatodik repülése január 26-i első felszállása óta. A Flightradar24.com adatai szerint a gép azóta is Lahore-ban vesztegel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Vietnam Airlines tavaly novemberben vette át első A321neóját az Airbustól, azóta ötöt kaptak meg, és további 15-re van rendelésük.