Júliusban 304 596 utast regisztrált a Budapest Airport, amely 81 százalékos visszaesést jelent a tavalyihoz képest, a tonnában mért áruforgalom 4,6 százalékos, a gépmozgások száma 60 százalékos csökkenéssel zárta az év hetedik hónapját.

A budapesti repülőtéren 304 596 utast regisztráltak a múlt hónapban, ami több mint három és félszeres növekedést jelent a júniusihoz képest, azonban a tavaly júliusinak mindössze a 18,9 százaléka.

Az előző hónapokhoz viszonyított utasszám-növekedés a júliusban újraindult járatoknak és az utazási korlátozások fokozatos feloldásának köszönhető. Vélhetően ez a trend – a békeidőben az év legforgalmasabb hónapjának számító – augusztusban is folytatódik, bár több népszerű nyári repülős úti célnak számító országban súlyosbodik a járványhelyzet. Mint megírtuk, Spanyolország éppen mától vált sárga besorolásúvá.

A Budapest Airport a napokban közölte, hogy augusztus folyamán már több mint heti 500 járattal összesen 98 város válik elérhetővé közvetlenül Budapestről, 22 légitársaság repülőgépein.

Az idei év első hét hónapjában 3 millió 197 ezer utas fordult meg Ferihegyen, ez 64,4 százalékkal, azaz 5,78 millióval kevesebb a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu)

Az előző hónaphoz viszonyítva duplázódott a gépmozgások júliusban, a le- és felszállások száma 4653 volt, de még ez is 60 százalékkal, 6974-gyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

A repülőtéren áthaladó áruforgalom 10 695 tonna volt júliusban, ez 510 tonnával, 4,6 százalékkal kevesebb, mint tavaly júliusban.

A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

A Budapest Airport április végén azt közölte, hogy a járvány miatt éves szinten hétmillió utas elvesztésével számol 2020-ban, azaz az idei évre előrejelzett 17 millió helyett körülbelül 10 millió lesz az utasszám.

Az első félévi adatokat és az európai trendeket tekintve ennél vélhetően még nagyobb lesz majd a visszaesés idén.

Ismeretes, a 2019-es rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, amely 8,8 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. Az utasok száma tavaly több mint 1,3 millióval haladta meg a 2018-ast.

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési információk elemzésével foglalkozó adatbázisokat használtuk.