A hsziani és csengtui megállóval közlekedő járatai után a közvetlen sanghaji összeköttetését is felfüggeszti a Shanghai Airlines a koronavírus-járvány miatt,  Budapestről Kína közvetlenül már csak az Air China pekingi járatával érhető el.

A Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott közlése szerint a légitársaság február 10. és március 31. között törölte a közvetlen sanghaji járatokat a menetrendből.

Korábbi közlése szerint a Csengtu-Budapest járat február 4. és március 28, a Hszian-Budapest pedig február 6. és március 26. között nem közlekedik.

A Hainan Airlines szintén a napokban közölte, hogy február 7. és március 27. között nem üzemelteti a Csungking és Budapest közötti járatot.

Ezek felfüggesztésével egyetlen légitársaság, az Air China maradt, amellyel közvetlenül elérhető maradt a távol-keleti ország, a cég Peking-Minszk-Budapest-Peking járata télen hetente háromszor közlekedik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A nyitójáratot a légitársaság B-1112 lajstromjelű Boeing 787-9 Dreamlinere teljesítette, amely pénteken reggel 6 óra előtt nem sokkal szállt le Ferihegyen. (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Ahogy a korábbi esetekben, így most is, a járatok felfüggesztéséről szóló értesítés ezúttal sem tért ki arra, hogy milyen okból határozott így a légitársaság. Nyilvánvalóan a koronavírus-járvány miatt visszaesett foglalások, a kínaiak csoportos utazását érintő tilalom állhat a háttérben.

A Budapest Airport folyamatos kapcsolatban áll mind a közvetlen kínai járatokat üzemeltető, mind az átszállással kínai úti célokat kínáló európai légitársaságokkal, amelyek a hatóságokkal közösen jelenleg is vizsgálják a biztonságos üzemelést.

A közvetlen kínai légijáratok üzemelésének felfüggesztését a magyar vagy ottani hatóságok, illetve maga a légitársaság rendelheti el. A Budapest Airport minden esetben csak hatósági döntés alapján járhat el, önmaga nem hozhat rendkívüli intézkedést.

A járattörlés miatt érintett utasoknak a légitársaságnál kell érdeklődniük, hogy mikorra foglalhatják át utazásaikat, vagy hogyan kaphatnak visszatérítést.

Fotó: AIRportal.hu

A Liszt Ferenc-repülőtér folyamatosan egyeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának Repülőtéri Népegészségügyi Kirendeltségével, hogy az esetleges intézkedések elrendeléséről azonnal értesülhessen, és szükség esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.