Két nagy légitársasági csoport is komoly ajánlatot tett hírek szerint a tavaly októberben az Alitalia romjain létrehozott olasz nemzeti légitársaság, az ITA Airways megvásárlására.

A Reuters az ügyet jól ismerő forrásaira hivatkozva számolt be a fejleményekről, miután hétfőn lezárult az ajánlattételi időszak. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan adtak be ajánlatot.

Értesüléseik szerint az ITA 60 százaléka kerülne az MSC nevű, genfi bejegyzésű áruszállító vállalathoz, társaként a Lufthansa 20 százalékot szerezne, a fennmaradó rész pedig az olasz államé maradna.

Forrás: ITA Airways

A források szerint az ITA értékét 1-2 milliárd euró közé taksálták, de a Lufthansa nem kívánt a pletykákra reagálni.

Szintén az ügyet ismerők szerint még egy légitársaság adott be ajánlatot, bár a konzorciumot az amerikai Certares befektetői alap vezeti, mellette áll az Air France-KLM és a Delta Air Lines, mindkettő az ITA Airways légiszövetségi partnere a Skyteamben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A korábbi hírek szerint a Wizz Air amerikai befektetője, az Indigo Partners is érdeklődött az ITA megvétele iránt, azonban arról egyelőre nincs információ, hogy végül tett-e ajánlatot Bill Franke cége.

Az olasz fél várhatóan a következő hetekben hoz döntést arról, hogy melyik befektetői csoporttal kívánja folytatni a tárgyalásokat, a nyertesről június végéig születhet döntés.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Lufthansa már az Alitaliát is szerette volna megvásárolni, de Cartsen Spohr vezérigazgató csak egy, az akkori cégnél jóval karcsúbbat vett volna át. Az ITA Airways méretben egyelőre töredéke az Alitaliának, ezért is dönthettek úgy, hogy pályáznak a cégre.