Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) lett 2020. augusztus 1-jétől a Wizz Air Hungary üzembentartási engedélyezési hatósága, Magyarország továbbra is a Wizz Air Hungary üzemelésének felügyeletét ellátó tagállam marad – közölte lapunkkal a légitársaság.

Ez a szabályozói változás a közlemény szerint támogatja a Wizz Air Group multinacionális terjeszkedését, amely mint felidézik, 126 darab Airbus A320 típuscsaládba tartozó repülőgépből álló flottájával 46 ország több mint 160 városa között biztosít összeköttetést.

Az EASA felügyelete megteremti a légitársaság számára a magasabb fokú kooperáció lehetőségét a nemzeti polgári légi közlekedési hatóságokkal, a légitársaság jelenlegi és jövőbeni piacain – olvasható a dokumentumban.

A Wizz Air Hungary repülőgépei továbbra is magyar lajstrom alatt repülnek, valamint a légitársaság működési és útvonalengedélye továbbra is a Magyar Polgári Légiközlekedési Hatóság hatáskörében marad.

Fotó: AIRportal.hu

„Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy Magyarország az első olyan tagállam, amely megreformálja Európa légiközlekedésének szabályozását, míg a Wizz Air Hungary az első légitársaság, amelynek Légijármű Üzembentartási Engedélyét az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség adja ki. Ez a mintaértékű szabályozói együttműködés a magyar és az európai hatóságok között is alátámasztja a Wizz Air növekedési törekvéseit és számos további lehetőséget biztosít a légitársaságnak, hogy az elmúlt 16 évhez hasonlóan a jövőben is folyamatosan megújítsa az iparágat” – mondta Váradi József, a Wizz Air Group vezérigazgatója a közlemény szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Patrick Ky, az EASA Ügyvezető Igazgatója hozzátette: „Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy ilyen fiatal és dinamikus vállalat az első olyan légitársaság, amely működését az EASA felügyeli. Az európai üzembentartási engedélyt, a Wizz Airhez hasonló, az EASA tagországaiban több bázist üzemeltető légitársaságoknak találták ki. Az EASA, a Wizz Air működéséért felelős központi felügyeletei szervként, nemzetközileg elismert magas színvonalon fogja biztosítani a légitársaság felügyeletét.”